Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Poslucháči VŠMU sa predstavia na česko-slovenskom večere v Redute

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Koncert sa uskutoční v stredu 21. marca o 18.00 v Koncertnej sieni SF v Bratislave.

Bratislava 20. marca (TASR) - V rámci Junior cyklu sa po roku opäť predstaví v Slovenskej filharmónii Symfonický orchester Vysokej školy múzických umení (VŠMU). Koncert sa uskutoční v stredu 21. marca o 18.00 v Koncertnej sieni SF v Bratislave. "Pri príležitosti 100. výročia založenia Československa je dramaturgia koncertu zostavená z diel slovenských a českých skladateľov," TASR informoval Vladimír Sirota z Kancelárie umeleckej produkcie Hudobnej a tanečnej fakulty VŠMU.

V úvode zaznie orchestrálna predohra Jánošíkovi chlapci, op. 21 Alexandra Moyzesa, nasledovať bude Malá suita s passacagliou, op. 3 ESD 48b Eugena Suchoňa, ktorého 110. výročie narodenia uplynie práve v tomto roku. Na záver "slovenskej" časti budú návštevníci počuť dielo Concertino pre klavír a orchester, op. 20 Jána Cikkera. "Náročný sólový part zaznie v interpretácii Kristíny Smetanovej, poslucháčky 1. ročníka magisterského štúdia v triede profesorky Idy Černeckej," dodal.

Druhú "českú" časť koncertu odštartuje symfonická báseň V Tatrách, op. 26 Vítězslava Nováka. Koncert ukončí symfonická báseň Šárka z cyklu Má vlast Bedřicha Smetanu.

Orchester HTF VŠMU sa na podujatí predstaví so slovenským dirigentom Mariánom Lejavom. Koncert zároveň otvorí program 6. ročníka konferencie Sympózium: Umenie/Hudba/Management, ktorej hostiteľom je tento rok HTF VŠMU v Bratislave. Konferenciu organizujú študenti dramaturgie a manažmentu hudby v dňoch od 21. do 23. marca.