Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Posolstvo Gorbačovova pripomína v Košiciach veľká plastika

Na snímke plastika s názvom Pocta Gorbačovovi - Gorbačovov rozpletený korbáč od akademického sochára Ladislava Gajdoša, ktorá je nainštalovaná na Alžbetinej ulici v Košiciach pri príležitosti 17. novembra. Foto: TASR

Plastika s názvom Pocta Gorbačovovi - Gorbačovov rozpletený korbáč od akademického sochára Ladislava Gajdoša zdobí Alžbetinu ulicu v Košiciach.

Košice 16. novembra (TASR) - Akademický sochár Ladislav Gajdoš vytvoril plastiku s názvom Pocta Gorbačovovi - Gorbačovov rozpletený korbáč a inštaloval ju na Alžbetinej ulici v Košiciach pri príležitosti 17. novembra. Je to jeho najnovšia socha zo skupiny monumentálnych diel venovaných spoločenskému dianiu.

"Socha vznikla hlavne s ohľadom na udalosti posledných rokov v blízkom východnom zahraničí a s tým súvisiacu spoločenskú atmosféru doma. Jej poslaním je znova a znova pripomínať našu minulosť spred roka 1989, atmosféru slávneho roku 1989 i zamyslieť sa nad rokmi potom," povedal o soche jej autor.

Posolstvo Michaila Sergejeviča Gorbačova bolo podľa neho jasné. "Dal bývalým satelitným štátom ZSSR do rúk možnosť vnútorne sa oslobodiť od boľševizmu, priniesť pluralitu do spoločnosti, …, teda dal občanom do rúk šancu na podstatné zmeny v ich živote. Bola to obrovská udalosť, pretože hlavne s ohľadom na prítomnosť okupačných vojsk na našom území by nebolo problémom rastúci občiansky odpor proti totalitnému režimu udusiť ešte v zárodku."

Názov sochy nesie aj slovnú hračku. Gorbačov podľa sochára rozplietol dlhé roky totalitou pevne upletený korbáč z krajín východného bloku, ktoré sa mohli slobodne nadýchnuť a vziať osud svojej krajiny do vlastných rúk. Gajdoš si želá, aby bolo jeho dielo nielen poctou Gorbačovovi za slobodu v krajinách bývalého východného bloku, ale aj poctou tisícom občanom, ktorí si ju vybojovali.
a snímke plastika s názvom Pocta Gorbačovovi - Gorbačovov rozpletený korbáč od akademického sochára Ladislava Gajdoša, ktorá je nainštalovaná na Alžbetinej ulici v Košiciach pri príležitosti 17. novembra.
Foto: TASR


Na snímke plastika s názvom Pocta Gorbačovovi - Gorbačovov rozpletený korbáč od akademického sochára Ladislava Gajdoša, ktorá je nainštalovaná na Alžbetinej ulici v Košiciach pri príležitosti 17. novembra.
Foto: TASR