Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Postmodernista a experimentátor Dušan Mitana jubiluje

V roku 1946 sa narodil spisovateľ, scenárista, básnik a publicista DUŠAN MITANA, ktorého knižný debut Psie dni sa stále považuje za jednu z najlepších zbierok poviedok v slovenskej literatúre. Vysokú úroveň si zachovala aj druhá zbierka poviedok Nočné správy, či novela Patagónia. Po poviedkach nasledoval román s detektívnou zápletkou Koniec hry a po ňom postmoderný román Hľadanie strateného autora. Po roku 1989 vydal napríklad poviedkovú knihu Slovenský poker, či ďalší pokus o postmodernu Návrat Krista. Je autorom aj dvoch básnických zbierok Krutohry a Marathana. Jeho zatiaľ posledným dielom je román Zjavenie. Na snímke Dušan Mitana (vľavo) a Dušan Dušek. Foto: TASR/Alica Jančoková

V roku 1946 sa narodil spisovateľ, scenárista, básnik a publicista DUŠAN MITANA, ktorého knižný debut Psie dni sa stále považuje za jednu z najlepších zbierok poviedok v slovenskej literatúre.

Moravské Lieskové/Bratislava 9. decembra (TASR) - Spisovateľ, scenárista, básnik a publicista Dušan Mitana je jedným z prvých autorov experimentátorskej a postmodernistickej prózy v slovenskej literatúre. V piatok 9. decembra sa dožíva 70 rokov.

Poviedky, novely a romány popredného slovenského prozaika charakterizuje kontrastné až absurdné spojenie všedného príbehu či zážitku s prvkami napätia, hyperboly, tajomstva a snov. Jeho debutové dielo Psie dni (1970) je dodnes považované za jednu z najlepších zbierok poviedok v slovenskej literatúre.

Dušan Mitana sa narodil 9. decembra 1946 v obci Moravské Lieskové. Začal študovať žurnalistiku na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského (FiF UK) v Bratislave, po roku však prestúpil na Vysokú školu múzických umení (VŠMU), kde sa venoval filmovej a televíznej dramaturgii. Po skončení štúdia dva roky pracoval ako redaktor literárneho časopisu Romboid. Od roku 1975 žije ako profesionálny spisovateľ v Bratislave. Píše prózu, poéziu, eseje a venuje sa filmovej a televíznej scenáristike.

Do literárneho života sa zapojil otvoreným listom básnickej skupine Osamelí bežci, publikovaným v časopise Mladá tvorba. Knižným debutom Psie dni (1970) sa Dušan Mitana zaradil do silnej generácie spisovateľov, ktorí v tom desaťročí razantne vstúpili do slovenskej literatúry. Vysokú úroveň si zachovala aj jeho druhá zbierka poviedok Nočné správy (1976), či známa novela Patagónia, ktorá vyšla v štyroch vydaniach. Po poviedkach nasledoval spoločensko-kritický román s detektívnou zápletkou Koniec hry (1984) a po ňom postmoderný román Hľadanie strateného autora (1991), ktorý je autorovou výpoveďou o jeho nazeraní na svet i na princípy a zmysel vlastnej tvorivej činnosti.

Bibliografiu Dušana Mitanu dopĺňa napríklad aj poviedková kniha Slovenský poker (1993), fantasticko-faktografický román s vesmírnou zápletkou Návrat Krista (1999) alebo esej Pocity pouličného našinca (1998). Napísal aj dve básnické zbierky Krutohry (1991) a Maranatha (1996). Okrem toho je autorom scenárov k viacerým televíznym filmom nakrúteným podľa literárnych predlôh iných autorov (Škola lásky, Dynamit, Albert, A pobežím na kraj sveta, Plukovník Chabert).

V roku 2005 vyšiel Mitanovi román Zjavenie, ktorý bol nominovaný do finále literárnej ceny Anasoft litera (2006). Za rovnaké dielo získal spisovateľ Prémiu Literárneho fondu za rok 2005 a Hlavnú cenu Asociácie organizácií spisovateľov Slovenska za rok 2005.