Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

VIDEO: Pražský muzikál Sibyla, kráľovná zo Sáby odohrajú v Bratislave

Na snímke Ilona Csáková, jedna z hlavných protagonistiek muzikálu Sibyla, kráľovná zo Sáby, sa účastní na tlačovej konferencii v Bratislave 2. februára 2017. Foto: TASR - Dano Veselský

Ilona Csáková, ktorá si zahrá rolu pestúnky Sibyly, mala pred rokmi intenzívnu záľubu v ezoterike. Muzikál jej je blízky, pretože Sibyla zo Sáby oplývala vizionárskymi veštiteľskými schopnosťami.

Bratislava 2. februára (TASR) – Pôvodný český muzikál Sibyla, kráľovná zo Sáby sa 15. februára predstaví v bratislavskej Incheba Expo Aréne slovenským divákom. Autorom hudby, libreta aj textov je Miro Procházka, režisérom Radek Baleš. Choreografom je Libor Vaculík, scénu navrhol Daniel Dvořák, kostýmy Josef Jelínek.

V postave kráľa Šalamúna sa predstaví spevák Daniel Hůlka, v úlohe Sibyly Eva Burešová, v postave Latify, pestúnky Sibyly, Ilona Csáková, v ďalších úlohách potom Zbyněk Fric, Martin Pošta, Marek Lhotský, Vanda Károlyi a ďalší umelci. Premiéru mal 17. marca minulého roka v pražskom divadle Hybernia. CD s piesňami z muzikálu vyšlo 25. októbra 2016 a do života ho uviedla skupina No Name.

Príbeh muzikálu vychádza zo Starého zákona, hoci historici sa v názore na existenciu samotnej Sibyly rozchádzajú. Na pozvanie kráľa Šalamúna prichádza Sibyla, kráľovná zo Sáby, do Jeruzalemu. Prináša cudziu kultúru, ľudí v orientálnom oblečení, doposiaľ nevídané zvieratá a bohatstvo. Po jej príchode nasleduje veľkolepé uvítanie a veľká hostina, ktorú usporiada kráľ Šalamún. Sibyla venuje kráľovi vzácne poklady a dary, ako hosť na kráľovskom dvore spoznáva múdrosť veľkého panovníka. Medzi kráľom Šalamúnom a kráľovnou Sibylou vzplanie veľká láska.



Šalamún má možnosť lepšie spoznať Sibylu, ktorá predostiera kráľovi svoje vízie a proroctvo o ďalekej budúcnosti Jeruzalemu, ale aj celého sveta. Velerada kniežatstva na čele so Sadokom spriada proti kráľovnej intrigy a snaží sa ju vyhostiť zo zeme. Hlavnou príčinou odchodu kráľovnej je narodenie jej a Šalamúnovho spoločného syna, ktorého chce kráľ aj proti vôli kniežatstva prehlásiť následníkom trónu. Sibyla odchádza so svojím sprievodom a verným priateľom Pisárom, ktorý je do kráľovnej zamilovaný. Sibyla a Pisár nikdy nedorazili do svojej vlasti. Ich púť končí v púšti, kde Sibyla plní svoje poslanie a diktuje svoje proroctvá a poznanie o Bohu.



„O mne sa vie, že som pred rokmi mala intenzívnu záľubu v ezoterike. To znamená, že do istej miery verím vo veci medzi nebom a zemou. Samozrejme, sa táto téma toho veľmi dotýka, Sibyla zo Sáby oplývala týmito vizionárskymi veštiteľskými schopnosťami. Keď som bola oslovená producentom a autorom tohto muzikálu Miroslavom Procházkom, táto téma ma veľmi zaujala, vypočula so si hudbu, prečítala libreto a texty, zoznámila som sa s mojou postavou. Povedala som si, prečo by som si po dlhej dobe nezahrala v muzikáli. Veľmi sa teším do Incheby, so žiadnym muzikálom som mimo divadla zatiaľ neúčinkovala,“ povedala dnes na stretnutí s médiami Ilona Csáková.

Spolupráca s režisérom Radkom Balešom bola podľa jej slov veľmi dobrá, poznajú sa veľmi dlho a prvýkrát spolupracovali pri muzikáli Hair v roku 1996, druhou ich spoluprácou je práve Sibyla. „Je to veľmi príjemný režisér, ktorý nemá režisérske móresy afektovaného človeka, ktorý prská oheň,“ dodala.