Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Pred 35 rokmi zomrel Pavol Braxatoris, autor textu Rodný môj kraj

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Bohaté dielo Pavla Braxatorisa obsahuje vyše stovky piesní, spevov i hudobnodramatických javiskových diel.

Senica/Bratislava 19. januára (TASR) – Textár a libretista Pavol Braxatoris zomrel 19. januára pred 35 rokmi.

Bol jedným z najplodnejších a najúspešnejších textárov slovenskej populárnej hudby prvých desaťročí jej existencie.  Spoločne s Gejzom Dusíkom a Františkom Krištofom Veselým bol Pavol Braxatoris spolutvorcom modernej slovenskej operety. K najpopulárnejším dielam autorskej dvojice Dusík – Braxatoris patria operety Modrá ruža alebo Keď rozkvitne máj a tiež piesne Rodný môj kraj, Len bez ženy či Keby som sa nebál.



Pavol Braxatoris sa narodil 4. februára 1909 v Senici ako syn básnika a prekladateľa Martina Miloša Braxatorisa a vnuk básnika Andreja Sládkoviča. V období gymnaziálnych štúdií v rodnej Senici sa zoznámil s Gejzom Dusíkom. Svoje prvé texty napísal v čase štúdií na Právnickej fakulte Univerzity Karlovej v Prahe (1928-1933). Po jej absolvovaní začal pracovať ako úradník v Senici a od roku 1954 ako vedúci sekretariátu Zväzu slovenských skladateľov v Bratislave. Neskôr pôsobil ako ekonóm v bratislavskom Mestskom múzeu.



Výsledkom spolupráce Pavla Braxatorisa a skladateľa Gejzu Dusíka je vyše 200 populárnych piesní. Podpísali sa pod nestarnúce piesne ako sú Rodný môj kraj, Tak nekonečne krásna, Marína, Čo sa mi môže stať, Len bez ženy, Tak smutno mi je bez teba, Keby som sa nebál, Mám ja klavír, Zvony domova, Pieseň o rodnej zemi či Ja som optimista. Pavol Braxatoris je autorom a spoluautorom libriet k siedmim Dusíkovým operetám. Z operety Keď rozkvitne máj, ktorá mala premiéru na scéne Slovenského národného divadla (SND) v roku 1938, sa stala najznámejšou spomínaná pieseň Rodný môj kraj, vyjadrujúca lásku k rodnej zemi. Najznámejšou a najpopulárnejšou operetou dvojice sa stala Modrá ruža (1939). Každé jej piesňové číslo sa stalo šlágrom Len bez ženy, Tá modrá ruža vám povie, Čo sa mi môže stať, Dobrú noc vám, Snáď aj ku mne raz láska príde a ďalšie. Aj ďalšie dielo Tajomný prsteň (1944) prinieslo hity Tak nekonečne krásna a Tak smutno mi je bez teba. V roku 1956 mala v Košiciach premiéru opereta Hrnčiarsky bál, z ktorej najpopulárnejšou piesňou je Pieseň o rodnej zemi, známejšia názvom je Najkrajší kút. Jej dlhoročným interpretom je celosvetovo známy slovenský operný spevák Peter Dvorský. Ďalšia Opereta Karneval na Rio Grande (1963) čerpá dej z boja latinskoamerických krajín za slobodu. Aj tam však zaznievajú typické braxatorisovské verše o láske k domovu.

Bohaté dielo Pavla Braxatorisa obsahuje vyše stovky piesní, spevov i hudobnodramatických javiskových diel. Zomrel 19. januára 1980 v Bratislave krátko pred svojimi 71. narodeninami.