Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Pred storočím sa narodila bluesová legenda John Lee Hooker

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Hooker zostal celý život starým mládencom. Do poslednej chvíle mal nabitý koncertný program.

Clarksdale/Bratislava 22. augusta (TASR/Teraz.sk) – Od narodenia "kráľa boogie", americkej blueasovej legendy a jedného z predstaviteľov delta blues (rannej podoby amerického blues), speváka a gitaristu Johna Lee Hookera uplynie 22. augusta sto rokov.

John Lee Hooker sa narodil 22. augusta 1917 v chudobnej štvrti Clarksdale, v kraji Coahoma County v srdci delty rieky Mississippi v Spojených štátoch amerických (USA). Bol jedným z jedenástich detí baptistického farára a bratranec bluesového speváka a gitaristu Earla Hookera. V detstve ho vychovával nevlastný otec, bluesový hudobník William Moore, ktorý bol prvým, kto ho učil hrať na gitaru a ktorého vplyvu pripisuje John Lee Hooker svoj unikátny štýl hry. Druhým človekom, ktorý ovplyvnil jeho budúcu hudobnú kariéru bol Blind Lemon Jefferson, americký bluesový a gospelový spevák, skladateľ a hudobník, známy aj ako "otec texaského blues".



Hookerova cesta k blues viedla cez spievanie gospelov v Clarksdale. V roku 1931 odišiel do amerického Memphisu v štáte Tennessee, kde pôsobil v Daisy Theatre. O dva roky neskôr už spieval a vystupoval s evanjelickými skupinami Big Six, Delta Big Four a Fairfield Four v Cincinnati v americkom štáte Ohio. V roku 1943 sa jeho pôsobiskom stal Detroit v americkom štáte Michigan. Tu si počas vystupovania v kluboch získal svojím štýlom hrania (jeho hlboký hlas a podupávanie si nohou) obdiv obchodníka Elmera Barbeeho, ktorý ho predstavil Bernardovi Besmanovi producentovi, distribútorovi nahrávok a majiteľovi Sensation Records. Uvedené stretnutie znamenalo štart jeho profesionálnej hudobnej kariéry.

John Lee Hooker postupne nahrával pre viaceré štúdia nielen pod svojím, ale aj pod rôznymi umeleckými menami ako napr. Texas Slim, Delta John, Johnny Lee, či Johny William. Jeho prvým hitom sa stala skladba Boogie Chillen v roku 1948, po ktorej sa v roku 1951 presadil hitom I'm In The Mood. V roku 1962 dobyl prvé priečky hudobných hitparád jeho hit Boom Boom.

Aj po presťahovaní sa na priemyselný americký sever bolo z Hookerovej hudby cítiť atmosféru hlbokého amerického juhu. Na rozdiel od mnohých kolegov sa nikdy nepoddal tlaku populárnej hudby. Jeho blues zostalo jedinečné a nekompromisné. "Z jednej nuansy vyžmýkal všetko, čo sa len dá. A pritom jeho hmkanie je lepšie ako spev väčšiny bluesových hudobníkov," uviedol na margo Johnyho Lee Hookera hudobný historik Larry Cohn.

"The Hook", ako ho mnohí prezývali, mal tú česť hrať s bluesovými velikánmi akými boli Muddy Waters, Howlin' Wolf, Elmore James a Ligthnin' Hopkins. Jeho blues ovplyvnilo generácie hudobníkov. Najznámejšími interpretmi jeho štýlu je skupina Rolling Stones, ktorá v roku 1961 vystupovala na Hookerových koncertoch ako predskupina. Mississippské blues hrali aj Eric Clapton, Bruce Sprinsgteen a Bob Dylan. Hookerova hudba inšpirovala k hitom Van Morrisona a skupinu The Doors.

Po krátkej prestávke začiatkom 80. rokov minulého storočia nahral Hooker niekoľko albumov s Carlosom Santanom, bývalým gitaristom skupiny Who Petom Townshendom a inými známymi kolegami. Hookerovým najznámejším albumom je Boom Boom z roku 1962. Rovnomenná titulná skladba a pesnička Dimples sú dnes už klasikou. Reedícia albumu Boom Boom v roku 1992 bola v Spojenom kráľovstve ešte väčším úspechom, než jeho prvé vydanie.



Hooker zostal celý život starým mládencom. Do poslednej chvíle mal nabitý koncertný program. "Miloval koncerty a bol šťastný, keď sa so svojou hudbou mohol podeliť s inými," povedal jeho manažér. Po svojej smrti si podľa vlastných slov želal len jedno: Aby v spomienkach zostal ako "veľký hudobník".

Tvorba Johnyho Lee Hookera našla uplatnenie vo filmovom a aj reklamnom priemysle. Americký režisér Steven Spielberg zaradil Hookerove skladby do svojho filmu Purpurová farba (1985). Filmový Hollywood vzdal Hookerovi poctu v roku 1980 filmom Blues Brothers. V roku 1992 sa jeho skladba Boom Boom opätovne stala hitom - vďaka jej uvedeniu v reklame na džínsy značky Lee.

Do Siene slávy rock and rollu uviedli Hookera v roku 1991. Za skladbu I'm In The Mood, ktorú napísal v roku 1951, v roku 1989 získal hudobnú cenu Grammy (ocenená skladba bola jeho duetom s Bonnie Raittovou). Okrem tejto ceny získal ešte ďalšie 4 hudobné ceny Grammy (v roku 2000 za celoživotné dielo) a 12 nominácií na cenu Grammy. Piesne Johna Lee Hookera zazneli aj v celosvetovo známej počítačovej hre Mafia II.



John Lee Hooker zomrel 21. júna 2001 v spánku, vo veku 83 rokov vo svojom dome v Los Altos v americkom štáte Kalifornia.