Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Súťaž Akademický Prešov začala druhé polstoročie svojej existencie

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Jej 51. ročník otvoril predpoludním odborný seminár o alternatívnom divadle. Podvečer sa predstaví už súťažne Študentské divadlo VYDI pri UKF v Nitre inscenáciou Rusalka.

Prešov 23. apríla (TASR) – Akademický Prešov, súťažná prehliadka umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Slovenska, začala dnešným dňom svoje druhé polstoročie. Jej 51. ročník otvoril predpoludním odborný seminár o alternatívnom divadle. Podvečer sa predstaví už súťažne Študentské divadlo VYDI pri UKF v Nitre inscenáciou Rusalka. Slávnostné otvorenie je naplánované na 18.30 h v Historickej sále Divadla Jonáša Záborského (DJZ), po ktorom privítajú hosťujúce bratislavské Štúdio L + S s hrou Starí majstri, v ktorej sa prezentujú Milan Lasica a Martin Huba.

Účastníkmi Akademického Prešova sú vysokoškoláci z tých základných vysokoškolských centier na Slovensku, akými sú Bratislava, Nitra - to sú vlastne naši klasickí spolupracovníci, Banská Bystrica, Košice a predovšetkým aj Prešov. Vzťahuje sa to hlavne na tú kategóriu študentských divadiel, ale aj na vlastnú literárnu tvorbu a umelecký preklad a, samozrejme, i na film,“ uviedol pre TASR riaditeľ festivalu Karol Horák. Podľa jeho slov v poslednom období trochu poklesol záujem o vlastnú literárnu tvorbu, čo sa ťažko ovplyvňuje. „No nemusí byť každý novým Shakespearom, Bulgakovom alebo Thomasom Mannom. Ja sa na to pozerám ako pedagóg v panoráme generácií. Možno aj z toho neveľkého počtu môžu vyrásť budúci špičkoví umelci. No ide nám aj o to, aby AP odchovával slovenskú inteligenciu. Divadelná a umelecká činnosť vždy pomáha mladým ľuďom pri vstupe do života,“ povedal Horák.

Súčasťou prehliadky sú aj nesúťažné profesionálne a poloprofesionálne divadlá. Z domácich súborov šéf AP upozornil na dramatizáciu próz Olgy Tokarczuk Život nie je divadlo v podaní Spišského divadla. Zo zahraničia prišli tradične hostia z Českej republiky, Poľska a Maďarska, novinkou je Litva. „Ich prítomnosť dáva možnosť otvárať sa podnetom z inonárodných kultúr. Veľmi sa teším na vystúpenie litovskej herečky, ktorá sa predstaví monodrámou Dostojevského anjeli v ruštine. Bude tu aj divadlo z Londýna, ktoré bude paradoxne hrať po slovensky. Je to slovenská divadelná skupina, ktorá sa v Londýne formuje asi tri roky a už vlani prekvapili svojou recesistickou produkciou,“ konkretizoval Horák. Súbor vedie Juliana Sersenová, ktorá začínala doktorandské štúdium na Prešovskej univerzite (PU). „Potešiteľné je, že aj z Prahy príde divadlo, ktoré vedú naši absolventi žijúci v Čechách a robia veľmi zaujímavé produkcie,“ prezradil Horák.

Špecifikom AP sú tvorivé dielne. Niekoľko workshopov povedú domáci pedagógovia a didaktici, ostatné profesionálni umelci. Horák menoval Petra Palika z Divadelnej fakulty VŠMU z Bratislavy, ktorý pracuje na monodráme s prešovským študentom Jánom Jendrichovským. Režisérka Júlia Rázusová sa venuje alternatívnemu divadlu a je tiež absolventka PU.

Po večerných predstaveniach sa konajú Výpredaje a Improliga. Ambíciou organizátorov od začiatku festivalu bolo ponúknuť divákom okrem uzavretých divadelných diel aj produkcie iného charakteru. V minulosti to boli bloky šansónu, pantomímy, malých javiskových foriem. Improliga ponúka priestor robiť živé improvizácie. „Je to súťaž trojčlenných družstiev, ktoré môžu vzniknúť náhodne z diváckeho auditória. Publikum dáva písomné návrhy tém, ktoré sa žrebujú z klobúka a súťažiaci po krátkej príprave prezentujú svoju produkciu, pričom o ich úspešnosti rozhoduje divácka porota,“ povedal Horák. Súčasnou tendenciou nočných predstavení je robiť divadlo performatívneho typu, ktorého snahou je byť čo najpravdivejším.

Na pôde AP sa niekoľko rokov generuje tiež zaujímavý útvar, ktorý dostal názov DramaFest. Ide o inojazyčné divadelné produkcie, ktoré vznikli na základných a stredných školách a majú skôr charakter didaktických predstavení. Na festivale dostali priestor vedľa oficiálneho programu. Hodnotí sa u nich skôr jazyková príprava ako divadelný výraz.

Horák prezradil, že aj vysokoškolské divadlá sa budú prezentovať v rámci hlavnej súťaže produkciami v cudzom jazyku, preto vznikla nová podkategória inojazyčné divadlá. Z Bratislavy prídu španielčinári, z Košíc nemčinári a z Prešova sa predstavia francúzštinári.

Vyhlásenie výsledkov súťaže AP bude v piatok 28. apríla na Veľkej scéne Divadla Alexandra Duchnoviča počas záverečného Galaprogramu.

Podrobný program je zverejnený na www.ff.unipo.sk/ap a na Facebooku Akademický Prešov.