Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Babadlo v jubilejnej 20. sezóne chystá tri premiéry a ďalšie novinky

Na archívnej snímke zo 17. februára 2014 prešovské Divadlo BABADLO pripravilo 2. premiéru hry pre deti Puf a Muf sa vracia podľa námetu Viktora Kubala. Foto: TASR/Milan Kapusta

Prvá premiéra Babadla v novej sezóne je naplánovaná na október.

Prešov 15. septembra (TASR) – Bábkové divadlo pre deti a dospelých Babadlo, sídliace už dva roky na Solivare v Prešove v priestoroch PKO, otvorilo svoju 20. sezónu. Keďže ide o jubileum, pripravujú viac noviniek a premiér ako počas bežnej sezóny.

„Okrem troch premiér - dve budú ešte v prvom polroku a jedna v druhom, sme počas leta uzavreli veľkú spoluprácu s Divadlom Actores z Rožňavy, ktoré sa venuje alternatívnemu divadlu pre dospelých. Dohodli sme sa na výmene umelcov, ale aj na spojení repertoáru, aby sme divákom do Prešova priniesli aj iný pohľad na divadlo pre dospelých, ktoré nerobí ani Divadlo Jonáša Záborského ani Divadlo Alexandra Duchnoviča. Zároveň v mesiaci máj alebo jún 2015 chystáme festival, kde sa budú prezentovať bábkové divadlá zo Slovenska, Čiech, Poľska a Maďarska,“ povedala pre TASR riaditeľka a principálka divadla Babadlo Júlia Labudová.

Prvá premiéra Babadla v novej sezóne je naplánovaná na október - najmenším predstavia svoje spracovanie rozprávky Škaredé káčatko od Hansa Christiana Andersena. V decembri uvedú premiéru steampunkovej verzie Dickensovej Vianočnej koledy, kde podľa Labudovej príbeh a text ostáva pôvodný. Výtvarné prevedenie bude mať zaujímavú podobu inšpirovanú steampunkom. V budúcom roku vzdajú treťou premiérou úctu slovenskej, dokonca prešovskej tvorbe. Chystajú sa však otvoriť aj neoficiálnu hudobnú scénu pre začínajúce prešovské hudobné skupiny.

V priestoroch PKO na Solivare počas prázdnin urobili niekoľko malých finančne nenáročných opráv, ktoré podľa nej prispejú k pohodliu divákov. Zrekonštruovali sociálne zariadenia a vyvýšili sedadlá v sále. Okrem toho zorganizovali denný divadelný tábor pre 30 detí, ktoré počas týždňa napísali, zrežírovali a pripravili divadelné predstavenia. Tie na konci predviedli rodičom a tak sa podľa riaditeľky najlepšie naučili, aký je život v divadle.

Babadlo ani v tejto sezóne nezanevrie na nedeľné popoludnia v ich priestoroch, kde sa každú druhú nedeľu odohrá jedno predstavenie.

Aj napriek tomu, že budova na Solivare potrebuje rekonštrukciu, riaditeľka Babadla vníma spoluprácu s PKO ako veľmi dobrú a teší sa, že môžu do budovy bývalého kultúrneho strediska znova vniesť tvorivého ducha.