Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Kultúra

Výstava Galérie mesta Bratislavy rozpráva príbeh slovenskej ilustrácie

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Výstava na druhom poschodí Pálffyho paláca sprístupňuje v deviatich miestnostiach 225 ilustrácií zo zbierok TOTO! je galéria a 75 ilustrácií zo zbierok GMB.

Bratislava 4. mája (TASR) - Spolu 300 ilustrácií od 65 autorov prináša výstava s názvom TOTO! je príbeh ilustrácie, ktorú v stredu (3. 5.) otvorili v Galérii mesta Bratislavy (GMB). "Ide o najrozsiahlejšiu známu prezentáciu slovenskej ilustrácie," približujú organizátori. "Podarilo sa dať dokopy takmer ucelený, do veľkej miery retrospektívny pohľad na vývoj slovenskej ilustrácie," dodáva jeden z kurátorov a ilustrátor Miloš Kopták.

Výstava na druhom poschodí Pálffyho paláca sprístupňuje v deviatich miestnostiach 225 ilustrácií zo zbierok TOTO! je galéria a 75 ilustrácií zo zbierok GMB. Spojenie mestskej a sukromnej zbierky ponúka moznost spoznať obsahovy prierez vyvoja slovenskej ilustratorskej scény 20. a 21. storocia. Výstava predstavuje, ako slovenská ilustrácia vznikala, ako sa menila v čase, a najmä kto boli výtvarní umelci, ktorí ju posunuli na unikátnu úroveň.

"Poukazuje aj na prepojenie svetov literatúry a výtvarného umenia. Predstavuje osobnosti výtvarného umenia, ktoré málokedy poznáme a zriedka identifikujeme v tirážach kníh," poznamenáva k výstave riaditeľka GMB Katarína Trnovská. Celú jej koncepciu prispôsobili aj detskému divákovi. "Ilustrácie sú zavesené tak, aby boli v zornom uhle mladých návštevníkov. Priestor dopĺňajú aj známe knihy, pre ktoré boli ilustrácie určené," dodáva galéria k výstave, ktorá má poukázať na fakt, že ilustrácia je rovnako hodnotné umelecké dielo ako obraz či socha.

Výstava potrvá do 15. októbra.