Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Na výstave amatérskych fotografov Prizma 2017 sa prezentuje 56 autorov

Najnovšou tvorbou sa na regionálnej výstave amatérskych fotografov Prizma 2017, ktorú vo štvrtok 26. januára 2017 sprístupnili verejnosti v galérii Regionálneho kultúrneho centra (RKC) v Prievidzi, sa prezentuje 56 autorov so 180 fotografiami. Na snímke vystavené práce v kategórii čiernobiela fotografia. Foto: TASR

Zo 180 fotografií vystavených v Prievidzi je takmer polovica čiernobielych prác, čo dokumentuje návrat fotoamatérov ku klasickej čiernobielej fotografii.

Prievidza 26. januára (TASR) – Najnovšou tvorbou sa na regionálnej výstave amatérskych fotografov Prizma 2017, ktorú dnes sprístupnili verejnosti v galérii Regionálneho kultúrneho centra (RKC) v Prievidzi, prezentuje 56 autorov so 180 fotografiami. Podľa odbornej poroty tohoročná Prizma v porovnaní s predchádzajúcimi ročníkmi posunula opäť vyššie latku kvality. Výstava, presvedčivo dokumentuje aj návrat fotoamatérov ku klasickej čiernobielej fotografii, pretože popri farebnej fotografii, je takmer polovica čiernobielych prác.

Veľmi dobrú úroveň dosiahli predovšetkým mladí fotografi do 16 rokov. Bolo ich 31. Vidno, že v tvorivosti dozrievajú. Značný podiel na tom má aj systematická práca s mladými autormi v troch fotokluboch pri Centre voľného času Spektrum v Prievidzi a základných umeleckých školách v Bojniciach a Nitrianskom Pravne,“ konštatoval predseda poroty Karol Kobella.

Zdôraznil, že v porovnaní s minulým rokom sú práce najmladších autorov oveľa optimistickejšie ako vlani, keď si vyberali trochu pochmúrne témy. Medzi ocenenými sú Paulína Šimková, Daria Zasydkovič, Sabína Dubcová, Adriana Valková a ďalší. Predsedu poroty mrzí, že čiastočne poklesla úroveň prác autorov v kategórii do 21 rokov. Predpokladá, že je to iba dočasná stagnácia. Zato vysoko vyzdvihol technickú aj obsahovú kvalitu fotografií, ktoré do súťaže poslali amatéri nad 21 rokov. Sú to už skúsení autori, ktorí sú na úrovni profesionálov. Patria medzi nich Silvia Kobelová, Ľubo Košian, Karol Važan, Igor Oršula, Rastislav Hustý, Ján Macho a iní.



Výstava potrvá do 26. februára. Najlepšie práce postupujú do krajského kola, z ktorého môžu ďalej postúpiť do celoštátneho kola fotografickej súťaže AMFO 2017.