Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Na ochranu kultúrneho dedičstva v oblastiach vojny majú ísť milióny

Na archívnej snímke z 1. apríla 2016 pohľad na zničený víťazný oblúk v sýrskej Palmýre. Foto: TASR/AP

Francúzsky prezident Francois Hollande v príhovore na darcovskej konferencii povedal, že cieľom fondu na ochranu dedičstva je zozbierať 100 miliónov dolárov.

Paríž 20. marca (TASR) - Svetoví darcovia prisľúbili dnes vyše 75 miliónov dolárov (69,85 milióna eur) na ochranu lokalít kultúrneho dedičstva, ohrozovaných vojnou a vlnou ničivých útokov, ktoré z ideologických dôvodov podnikajú militanti extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).

Francúzsky prezident Francois Hollande v príhovore na darcovskej konferencii v parížskom múzeu Louvre dnes povedal, že cieľom fondu na ochranu dedičstva je zozbierať 100 miliónov dolárov (93,14 milióna eur), a vyzval ostatné krajiny z celého sveta, aby prispeli.

Francúzsko prisľúbilo do fondu 30 miliónov dolárov (27,94 milióna eur) a Saudská Arábia sa zaviazala darovať 20 miliónov dolárov (18,63 milióna eur), informovalo francúzske ministerstvo kultúry. Spojené arabské emiráty (SAE) prisľúbili 15 miliónov dolárov, Kuvajt päť miliónov, Luxembursko tri milióny, Maroko 1,5 milióna a americký filantrop Thomas Kaplan jeden milión dolárov.

Švajčiarsko prisľúbilo ďalšie peniaze na administratívu a na právnu pomoc a peniaze fondu budú uložené v Ženeve. Taliansko vyhlásilo, že poskytne vojenský personál a odborníkov na pamiatkovú starostlivosť.

Konferencia je zameraná na vytvorenie medzinárodného finančného fondu, ktorým sa má zabrániť alebo zastaviť ničenie historických pamiatok. Organizátori takisto chcú vytvoriť sieť lokalít po celom svete, kde by sa dočasne uskladnili ohrozené artefakty, a chcú tiež platiť za odbornú obnovu pamiatok zničených vojnou.

Militanti Islamského štátu ukradli alebo zničili veľké množstvo kultúrnych artefaktov, vrátane starovekého sýrskeho mesta Palmýra, múzea v irackom Mósule a asýrskej metropoly Nimrúd z 13. storočia pred n. l., ktorá sa takisto nachádza v Iraku.