Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Kultúra

Program AnimeSHOW 2016 spestria Templári z Hradu Bagras

Ilustračné foto Foto: TASR - Štefan Puškáš

AnimeSHOW prinesie v priebehu troch dní program v sekciách Anime, Japonsko, Sci-fi & Fantasy, Popkultúra a Kórea.

Bratislava 14. marca (TASR) - Vystúpenie šermiarskej skupiny je novinkou v programe AnimeSHOW 2016. Už 9. ročník medzinárodného festivalu anime, mangy, japonskej kultúry, sci-fi a fantasy sa uskutoční od 18. do 20. marca v bratislavskom Dome kultúry Ružinov. Paralelne s ním svoje brány otvorí 8. medzinárodná výstava počítačových, kartových a stolových spoločenských hier Game Expo.

"Minulý rok sme hostili viac ako 10.000 návštevníkov, tento rok sa snažíme program rozšíriť. Jedným z top momentov bude skupina historického šermu Templári z Hradu Bagras, ktorí budú predstavovať simulované bitky stredoveku, budú mať historické stany, zbrane, bude to opäť niečo nové," povedal pre TASR riaditeľ festivalu Róbert Žittňan. Rozšírený program v exteriéri ponúkne nielen dobové šermiarske bitky, návštevníci budú môcť obdivovať aj historické dobové stany, zbrane a kuchyňu. Chýbať nebude ani lukostrelnica a vozenie na koňoch.

AnimeSHOW prinesie v priebehu troch dní program v sekciách Anime, Japonsko, Sci-fi & Fantasy, Popkultúra a Kórea. V sprievodných podujatiach dominuje obľúbená kostýmová súťaž Cosplay, ktorej víťaz pocestuje na európske finále v Londýne či súťaž o najlepšie kreslené dielo v kategóriách FanArt a Original Art. V programe ďalej figurujú najnovšie filmové trháky Mad Max: Fury Road, Posledný lovec čarodejníc, Pixels, Hotel Transilvania 2, Hobbit 3 a množstvo filmov s komiksovou, fantasy alebo anime tematikou.

Výstava Game Expo 2016 ponúkne počítačové hry, retro hry, kartové a stolové hry, prednášky a prezentácie, LARPy a herné filmy. Významným hosťom festivalu sú tvorcovia hry Blood Will Be Spilled z Doublequote Studio, ktorí na festivale nielen porozprávajú o hre samotnej, ale aj o zaujímavom príbehu, ktorý hru sprevádza. "Sú to slovenskí chlapci, ktorí sa dali dokopy pred rokom a pol a momentálne prešli schvaľovacím procesom na distribučnej sieti Steam Greenlight a tak sa ich hra dostane do veľkého sveta," dodal Žittňan k programu, ktorí tvoria aj PC turnaje League of Legends, HearthStone a Counter Strike: Go. Herné a filmové soundtracky na klavíri odohrá Marek Čabák. Na akcii nebudú chýbať japonské herné automaty, najnovšie herné konzoly a retro sekcia s historickými konzolami Nintendo a Sega či LaserGame aréna.

Oba festivaly, ktoré majú návštevníkom poskytnúť edukáciu, priblížiť fenomén popkultúry a ponúknuť tvorivú alternatívu trávenia voľného času, organizuje OZ AnimeCrew v spolupráci s Japonským veľvyslanectvom na Slovensku.