Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Projekcie Bažant Kinematografu doteraz videlo vyše 17.000 divákov

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Všetky projekcie Bažant Kinematografu sú bez vyberania vstupného, začínajú sa krátko po zotmení, okolo 21.00.

Bratislava 3. augusta (TASR) - Predstavenia letného filmového festivalu Bažant Kinematograf sa tešia veľkému záujmu divákov. Projekcie v slovenských mestách doteraz videlo vyše 17.000 divákov, premietania na bratislavskej mestskej pláži doteraz navštívilo viac ako 5500 fanúšikov filmu.

Retroautobusy sú na cestách po Slovensku od 1. júla s programom českých a slovenských filmov a kolekciou predfilmov z dielne slovenského animátora Ondreja Rudavského. Doteraz navštívili 16 miest zo svojej trasy. Najnavštevovanejším filmom sú zatiaľ tituly Trabantom až na koniec sveta (r. Dan Přibáň), ktorý videlo viac ako 4000 divákov, a Díra u Hanušovic (r. Miroslav Krobot) s vyše 3800 divákmi. Najväčšiu návštevnosť zaznamenalo zatiaľ pojazdné kino v Trnave (vyše 2800 divákov) a Ružomberku (vyše 2000). Pre nepriazeň počasia bol zrušený len jeden premietací večer vo Zvolene (25. 7.). Do konca sezóny ešte autobusom zostáva 17 zastávok. Aktuálne premietajú v Kežmarku (1. - 4. 8.) a v Prievidzi (3. - 6. 8.) V najbližších dňoch navštívia Spišskú Novú Ves (5. - 9. 8.) a Handlovú (7. - 10. 8.).

Mimoriadnej obľube sa teší aj letné kino Bažant Kinematograf na bratislavskej Magio pláži. Za tri premietacie týždne, počas ktorých nastala len jedna programová zmena, uvádzané filmy videlo v priemere okolo 450 divákov na jedno predstavenie. Najväčšími hitmi programu boli doteraz tituly Amy (r. Asif Kapadia) a čierna komédia Divoké history (r. Damián Szifron). Dnes čaká fanúšikov filmu na mestskej pláži v hlavnom meste projekcia najnovšej snímky Tima Burtona Big Eyes (2014) o jednom z najväčších umeleckých podvodov v dejinách. Utorkový program (4. 8.) bude patriť Billovi Murrayovi vo filme Miluj suseda svojho (r. Theodore Melfi, 2014). Zahral si v ňom zatrpknutého vojnového veterána, ktorý sa spriatelí s chlapcom zo susedstva a navzájom si zásadne ovplyvnia životy. V stredu 5. augusta uvedie letné kino na pláži škandinávsku čiernu komédiu Boj snežného pluhu s mafiou (r. Hans Petter Moland, 2014) a o deň neskôr (6. 8.) čierno-bielu klasiku fínskeho režiséra Akiho Kaurismäkiho Juha (1999), v hlavnej úlohe s herečkou Kati Outinen.

Všetky projekcie Bažant Kinematografu sú bez vyberania vstupného, začínajú sa krátko po zotmení, okolo 21.00. Nepremieta sa za mimoriadne nepriaznivého počasia, predovšetkým silného vetra. Stála scéna v Bratislave premieta do 20. augusta, filmové autobusy cestujú po Slovensku do 8. septembra. Podrobný program je na www.kinematograf.sk.

TASR informovala koordinátorka projektu Ľubica Orechovská.