Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Projekt Mária Terézia odprezentovali štyri verejnoprávne televízie

Na snímke riaditeľ vývoja relácií a programových formátov Českej televízie Jan Maxa počas prezentácie výpravnej koprodukčnej minisérie Mária Terézia, ktorú pripravujú štyri verejnoprávne televízie - Česká televízia, rakúska ORF, maďarská MTVA a slovenská RTVS. V Bratislave 4. decembra 2017. Foto: TASR - Marko Erd

Prípravy projektu trvali viac ako dva roky, posledná klapka padla v júni tohto roku po 46 filmovacích dňoch.

Bratislava 5. decembra (TASR/Tablet.TV) - Projekt Mária Terézia - výsledok koprodukčnej spolupráce štyroch stredoeurópskych televízií prezentovali v pondelok (4.12.) na Bratislavskom hrade za účasti predstaviteľov českej ČT, maďarskej MTVA, rakúskej ORF a slovenskej RTVS. Dvojdielna historická epopeja vznikla k 300. výročiu narodenia rakúskej cisárovnej, uhorskej a českej kráľovnej, panovníčky Rakúsko-Uhorskej monarchie. Produkčne sa na nej podieľali česká spoločnosť Maya Production spoločne s rakúskou spoločnosťou MRFilm a nemeckým BETA Filmom. Dva 100-minútové diely výpravného filmu o jednej z najvýznamnejších žien európskej histórie uvidia v premiére diváci na Slovensku počas vianočných sviatkov.

"Za posledných 30 rokov je to najväčší a najvýznamnejší koprodukčný projekt televíznej časti RTVS. Som veľmi rád, že je to projekt, ktorý hovorí o tom, že boli sme súčasťou veľkej ríše, ktorá má svoju významnú históriu a ktorá ovplyvnila vývin, význam a historické rozvíjanie sa štyroch krajín," povedal pre TASR generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník. Film Mária Terézia podľa neho nechce byť presným a verným historickým záznamom: "Ale všetci televízni diváci, ktorí ho zhliadnu počas vianočných sviatkov, budú mať nezabudnuteľný zážitok a takýto zážitok z produkcie Slovenskej televízie, dovolím si tvrdiť, nemali uplynulých 20 rokov."



Prípravy projektu trvali viac ako dva roky, posledná klapka padla v júni tohto roku po 46 filmovacích dňoch. "Na začiatku ma varovali, že to nebude jednoduché, keď herci budú hovoriť svojimi materinskými jazykmi, že to bude Babylon," zaspomínal si na nakrúcanie filmu v štyroch rôznych jazykoch režisér Robert Dornhelm. "Bolo to pre hercov pomerne náročné, takže sa veľmi teším z toho, že sa nám toto dielo podarilo dosiahnuť," poznamenal rakúsky filmár pôvodom z Rumunska, ktorý dlhodobo žije a pracuje v Hollywoode. V medzinárodnom projekte okrem niekoľkých kolegov takmer nikoho nepoznal: "Bolo to pre mňa nepreskúmané teritórium. Zvyčajne veci, ktoré urobím, sa mi veľmi nepáčia, ale v tomto prípade je to výnimka, s výsledkom som veľmi spokojný."

Pod námet a scenár filmu o najznámejšej habsburskej panovníčke, ktorú v roku 1741 v Bratislave korunovali za uhorskú kráľovnú, sa podpísala česká autorka Mirka Zlatníková, hlavným kameramanom dobovej snímky bol Slovák Tomáš Juríček, kostýmy navrhol slovenský kostýmový výtvarník Ján Kocman.

V titulnej úlohe sa predstaví Rakúšanka Marie-Luise Stockinger, pre ktorú bolo zaujímavé zistenie, že Mária Terézia bola v mladosti dobrou herečkou. "Hrala rôzne typy rolí, Hofburg bol jedno veľké divadlo, kde ona bola režisérka i herečka v hlavnej úlohe," uviedla herečka, ktorá od absolvovania štúdia na prestížnej viedenskej škole Max Reinhardt Seminar v roku 2015 pôsobí v divadle Burgtheater vo Viedni. Diváci sa môžu tešiť aj na slovenských hercov Táňu Pauhofovú, Zuzanu Mauréry, Alexandra Bártu, Milana Ondríka či Petru Polnišovú. Františka Štefana Lotrinského hrá Vojtěch Kotek.



Keďže išlo o výpravný projekt, tvorcovia venovali veľkú pozornosť obrazu. "Scenár a vôbec typ takéhoto filmu je požehnanie pre kameru. Celý tento projekt ma vytrápil aj potešil," priznal Juríček. Pre kameramana bolo kľúčové hľadanie dobového, autentického a zároveň estetického svetla tak, aby zostala zachovaná atmosféra neskorého baroka: "Pyšný som na interiéry, na tmu a sviečky. Keďže v tej dobe veľa elektriny ešte nebolo, bolo treba vymyslieť a uchopiť výtvarne a obrazovo tú dobu ako farebne, tak svetelne, a to sú tie sviečky."

Miniséria sa odvíja od dvoch zásadných okamihov v živote mladej panovníčky - príbeh detskej lásky a neskoršie manželstva s Františkom Štefanom Lotrinským a nástup na trón a získanie uhorskej koruny. Osudy cisárovnej, ktorá vládla viac ako 40 rokov, sú ukázané hlavne vo vzťahoch vnútri habsburskej rodiny - s matkou, sestrou a otcom - a s blízkymi spojencami panovníčky (Evžen Savojský, Filip Jozef Kinský, Fridrich Harrach). Film zachytáva aj vzťahy s jej najsilnejšími domácimi odporcami - popredným uhorským rodom Esterházy. "Ide o obdobie medzi jej 16. rokom, kedy sa rozhodla, že sa vydá z lásky a vezme si Františka Štefana Lotrinského, do doby, keď mala 23 rokov a pochopila všetky dôsledky toho rozhodnutia," priblížila filmový príbeh pre TASR Zlatníková. "Nevydala sa za silného manžela, tým pádom bola slabou vládkyňou veľmi lákavej ríše a v podstate všetci susedia jej vyhlásili vojnu," dodala scenáristka.



Do koprodukcie Mária Terézia vstúpila RTVS s celkovým vkladom takmer milión eur. Výpravný projekt uvedie na obrazovkách 25. a 26. decembra.