Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Prvou v obnovenej trnavskej synagóge bude výstava Japonca Ohnariho

Galéria Jána Koniarka v Trnave pri príležitosti znovuotvorenia Synagógy - Centra súčasného umenia po rekonštrukcii, pripravila podujatie Večer otvorených dverí.Na snímke sú zrekonštruované priestory Synagógy s návštevníkmi v Trnave vo štvrtok 28. januára 2016. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Synagóga bude otvorená nepretržite - celoročne, a to od februára 2016.

Trnava 30. januára (TASR) – Priaznivci kultúry v Trnave sa tešia zo znovuotvorenia neologickej synagógy. Priestor, slúžiaci ako Centrum súčasného umenia Galérie Jána Koniarka (GJK), bol neprístupný osem mesiacov pre komplexnú rekonštrukciu. Teraz je pripravený na konanie výstav, prednášok a koncertov.

Podľa slov riaditeľa GJK Róberta Němečka je súčasná podoba galérie kompromisom medzi predstavami výtvarníkov, požiadavkami pamiatkarov a riešením reštaurátorov. "Prví by najradšej ponechali ten priestor v surovom stave, pretože v ňom ich objekty najlepšie vyzerajú, ďalší bol názor pamiatkarsky, ktorý chcel zachovať len tie pôvodné veci, a tretia rovina boli samotní reštaurátori, ktorí našli akési vyvážené riešenie medzi tým, čo nechať pôvodné a čo vlastne urobiť ako repliku," povedal Němeček.

Trnavský samosprávny kraj, ktorý je zriaďovateľom GJK, na rekonštrukciu získal prostriedky z európskych fondov a štátneho rozpočtu vo výške 778.311 eur. "Mali sme na práce šibeničný termín," dodal riaditeľ galérie. Na objekte z roku 1891 sa museli robiť sanačné práce, úprava exteriéru a interiéru, vrátane vonkajšieho schodiska, pribudol výťah pre imobilných, svetelná i zvuková technika, podlahové kúrenie, zrepasovali sa balkóny. Pri rekonštrukcii jednej veže našli na jej fasáde stopy po streľbe, pravdepodobne z čias vojny.

Sprístupnenie synagógy vo štvrtok 28. januára vo večerných hodinách, obohatené o koncert skupiny Pressburger Klezmer Band, si nenechali ujsť desiatky záujemcov. Medzi nimi aj Trnavčanka Lenka, ktorá pre TASR povedala, že sa teší, že je synagóga opäť sprístupnená. "Je to dôstojnejší i bezpečnejší priestor ako predtým. Očakávala som, že bude trošku viac zrekonštruovaná, ale myslím, že sa to vcelku podarilo a bude dobre slúžiť," uviedla.

Synagóga bude otvorená nepretržite - celoročne, a to od februára 2016. Prvú výstavu sprístupníme 18. februára, predstaví japonského vizuálneho umelca Tetsa Ohnariho.

Neologická, tzv. veľká synagóga je jednou z dvoch trnavských synagóg, stojí v tesnom susedstve ortodoxnej, tzv. malej synagógy z roku 1831, ktorá je bez veží. Aj táto prešla náročnou rekonštrukciu a je v súčasnosti v súkromnom vlastníctve. V roku 2010 bola ocenená ako najkrajšia zrekonštruovaná sakrálna stavba na Slovensku. Trnavčanom slúži ako kaviareň.