Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Kultúra

Prvých päť albumov Petra Nagya vychádza v reedícii

Na archívnej snímke autor a hudobník Peter Nagy. Foto: TASR - Martin Baumann

Chráň svoje bláznovstvá je debutový album Petra Nagya, ktorý rozpútal v roku 1984 takú intenzívnu 'nagyomániu', akú slovenská pop-music nikdy predtým a ani potom nezažila.

Bratislava 25. októbra (TASR) - Po skoro 40 rokoch vychádzajú vo vydavateľstve Opus reedície prvých albumov speváka, skladateľa, textára, producenta aj fotografa Petra Nagya. TASR o tom informovala PR manažérka Renáta Tomášová.

Postupne vychádza na vinyloch aj CD nosičoch v októbri päť jeho albumov - Chráň svoje bláznovstvá, Mne sa neschováš, Myslíš na to, na čo ja?, Ale a Peter Nagy v Štúdiu S. Všetky nové vydania z tejto edície sú obohatené aj o texty piesní.

"Ani som nedúfal, že sa to vráti. Som rád, že v dobe, keď sa vrátila doba lásky k vinylovej klasike, ešte vyjdú znova v reedícii moje prvé albumy. Schválne nehovorím staré albumy, pretože piesne, ktoré spievam, mi pripadajú nové, nedávne, akoby to bolo dnes. Znova sa vrátila tá hodnota nosiča ako artefaktu a vôňa vinylových albumov. Dal som niektorým piesňam krásny život a za to ony dali krásny život mne," hovorí spevák k reedíciám.

Chráň svoje bláznovstvá je debutový album Petra Nagya, ktorý rozpútal v roku 1984 takú intenzívnu 'nagyomániu', akú slovenská pop-music nikdy predtým a ani potom nezažila. Predaj albumu presiahol 400.000 platní.

Album Mne sa neschováš nadviazal v roku 1985 na jeho úspešný debut a v predaji ho ešte prekonal, keď pokoril hranicu 500.000 kusov, čo sa podarilo v histórii slovenskej a českej pop-music popri Petrovi len skupine Elán s albumom Detektívka.

Tretí radový album z roku 1986, Myslíš na to, na čo ja?, prináša výrazný posun v jeho hudobnom smerovaní. Jednotlivé piesne sú rockovejšie a obsahovo závažnejšie.

Štvrtým v poradí bol v roku 1987 album Ale. Je to po všetkých stránkach zrelý a vyvážený album, na ktorom definitívne potvrdil svoj posun od tínedžerského idolu k zrelému interpretovi.

V roku 1988 sa rozhodol nahrať živý album v bratislavskom Štúdiu S, ktorý sa stal jeho piatym dlhohrajúcim albumom. Športové haly a amfiteátre tam vystriedalo komorné prostredie Štúdia S, ktorému Peter prispôsobil aj decentné, vo väčšine prípadov unplugged aranžmány svojich piesní.