Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Pyco si na Vianoce naloží kilo nezdravého majonézového šalátu

Knihu s názvom Štyri ročné obdobia uviedol do života na Mikuláša (6. 12.) Martin Rausch. Foto: Twitter

Martin Pyco Rausch v roku 2012 debutoval ako autor, fotograf a vydavateľ publikáciou Moje jedlo, o dva roky neskôr vydal Moje jedlo 2.

Bratislava 7. decembra (TASR) – Knihu s názvom Štyri ročné obdobia uviedol do života na Mikuláša (6. 12.) v bratislavskom kníhkupectve Martinus na Obchodnej Martin Rausch. Televízny a rozhlasový moderátor známy pod prezývkou Pyco, ktorý "varenie považuje za poznanie a jedlo za cestu životom", potešil variacich i nevariacich už treťou publikáciou. "Nie je príručkou, ako sa stravovať 365 dní v roku, ale mojou snahou o inšpiráciu a spestrenie jedálnička v každom ročnom období," uviedol na prezentácii autor.

Pokračovanie jeho úspešnej kuchárskej série Moje jedlo má štyri farebné kapitoly venované práve štyrom ročným obdobiam. "Varím z toho, čo je v danom období lokálne urodené, dostupné a snažím sa s tou surovinou narábať tak, ako ľudia nie úplne bežne zvyknú. Z jahôd neurobím typický koláč, ale spravím z nich slaný šalát," priblížil Pyco pre TASR koncept svojej novinky s praktickými radami, inšpiráciami a receptami pre celý rok. Moderátor po prvý raz prizval k spolupráci na kuchárke odborníka. Každú kapitolu s desiatkami receptov podľa dostupnosti čerstvých surovín, úrody, kalendára, otvára rozhovor s gastrokonzultantkou Silviou Horeckou. Niekoľkonásobná blogerka roka aspoň okrajovo v každom ročnom období čitateľom načrtne, čo je dôležité, čomu sa treba vyhnúť a na čo nemajú zabudnúť. Napríklad poradí, ako po zime vítať jar s vitamínom C, alebo že zázvor, ktorý by mal byť celoročnou súčasťou domácej prírodnej lekárničky, pôsobí proti kinetóze a poskytuje úľavu pri migréne.

"Zima je paradoxne pre mňa najkreatívnejšie obdobie, lebo veľa toho v záhrade nie je, respektíve nič, ale dá sa čarovať aj z kyslej kapusty, zemiakov, cibule, z tropického ovocia, ktoré je v zime v celkom dobrej kvalite u nás dostupné. Najľahšie sa mi vymýšľalo na zimu," podčiarkol Martin Rausch, ktorý na zimných stránkach svojej novej kuchárky ponúka zaujímavé recepty na polievky, nátierky, šaláty, mafiny, jednohubky, karí, pečené sýtejšie pokrmy či nepečenú avokádovú tortu, alebo chlieb na vianočný stôl. "V každom ročnom období som sa snažil robiť dezerty, hlavné jedlá aj šaláty, aby to bolo pestrejšie," doplnil autor, ktorý síce má zásadu, že knihy nekrstí, ale v prípade tej najnovšej predsa urobil výnimku.

Knihu, ktorá k vareniu nabáda vtipným slovným spojením Nebuď konzerva, treba si variť!, uviedla do života Silvia Horecká olivovým olejom. "Je to najhlavnejšia surovina celej mojej knižky," zdôvodnil obľúbený moderátor, ktorý už 22 rokov holduje bezmäsitej ľahkej zdravej strave. Na Vianoce si však predsa dopraje pokrm, ktorý bežne v jedálničku nemá. "Naložím si kilo nezdravého majonézového šalátu, lebo s tým som vyrástol, a to patrí k mojim rodičom a mojej rodine. Vianoce som prestal inovovať už po puberte, aby som nemal pocit, že ruším to najzákladnejšie, čo definuje našu rodinu."

Martin Pyco Rausch v roku 2012 debutoval ako autor, fotograf a vydavateľ publikáciou Moje jedlo, o dva roky neskôr vydal Moje jedlo 2.