Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

R. BEZÁK: Kauza Bezák je ukončená a reálny Bezák musí žiť svoj život

Na snímke bývalý trnavský arcibiskup Róbert Bezák. Foto: Martin Baumann

Róbert Bezák sa na verejnosti objavil po dlhšom čase.

Bratislava 15. marca (TASR) - Bratislavské kníhkupectvo Panta Rhei na Poštovej sa dnes stalo dejiskom prezentácie knihy Imricha Béreša. Životopis s názvom Keď život skúša (Ikar), ktorý známy slovenský bankár napísal spolu s novinárkou Táňou Veselou, uviedol do života Róbert Bezák. Emeritný arcibiskup je momentálne na Slovensku. "Som so svojimi ľuďmi, ktorých mám rád, ktorí majú radi mňa a to mi tak stačí v tejto chvíli," uviedol pre médiá s tým, že o dianie v krajine sa zaujíma. "Všetko to, čo tu spolu žijeme, nás tvorí, všetky kauzy a udalosti," doplnil a podobne ako jeho priateľ v knihe vyhlásil, že je dôležité nerezignovať: "Nezostať ľahostajný k životu a k ľuďom okolo seba."

Bezáka spája s Bérešom viac ako len fakt, že sa stal krstným otcom jeho knihy. Zoznámili sa pred niekoľkými rokmi. "Ešte skôr, ako som sa dostal do situácie, v ktorej sa teraz nachádzam. Bolo to normálne, priateľské stretnutie, keďže sme blízko aj myšlienkovo," prezradil arcibiskup, ktorému bankár veľmi pomohol v čase jeho životného zlomu. "Zachoval sa džentlmensky, prišiel som práve pre tú jeho džentlmenskosť. Ľudí, ktorí nám pomohli, tých si vážime a ja si ho vážim," podčiarkol krstný otec knihy, v ktorej sa nachádza aj kapitola s názvom Môj priateľ Róbert Bezák. Autor v nej opisuje hystériu okolo odvolávania trnavského arcibiskupa, svoj pohľad na jeho osobnosť a uvádza aj dôvody, prečo a akým spôsobom ho podporil a stále podporuje.

Róbert Bezák sa na verejnosti objavil po dlhšom čase. V súčasnosti žije podľa vlastných slov "tak jednoducho, ako príde" a "drobnými chvíľami", ako bolo napríklad otvorenie cesty do života knihy Imricha Béreša. "Sú to cenné chvíle v mojom živote, nežijem už nejakými veľkými víziami," priznal bývalý trnavský arcibiskup, ktorý ďalej rád číta a nevzdal sa ani obľúbeného športu, stále chodieva cvičiť. Šport sleduje aj v médiách. "Ako beží cyklistika. Chvalabohu, že máme vynikajúcich bežcov, lyžiarov, lyžiarky, to je tiež moja národná hrdosť," poznamenal a opäť musel reagovať na otázku zvedavcov, ako sa má . "Keby som mal známkovať ako v škole, poviem, že dobre, lebo lepšie je chválitebne a horšie dostatočne. Ja to cítim, že som v strede."

Na otázku TASR, či môžu čitatelia na Slovensku očakávať novú knihu Róberta Bezáka, odpovedal: "Nechcel by som predbiehať, niečo sa možno chystá, ale to nemôžem povedať nahlas, lebo teraz som prišiel uviesť knihu môjho kamaráta." Pri otázke, ako a kde prežije blížiace sa veľkonočné sviatky, sa vrátil aj k svojej kauze. "Kauza Róberta Bezáka je ukončená a reálny Róbert Bezák musí žiť svoj život, ktorý prichádza," vyhlásil s tým, že ho čakajú sviatky jari na spôsob bežného Slováka. "Doma sa stretneme, budú možno nejaké klobásky, možno nejaké zajačiky, zelená trávička. Možno polejem sestru a mamu," uzavrel s úsmevom.

Arcibiskup Róbert Bezák bol uvedený do funkcie 6. júna 2009. Z postu ho odvolal pápež Benedikt XVI. k 2. júlu 2012 na základe apoštolskej vizitácie, ktorá sa uskutočnila na prelome januára a februára 2012. Od decembra 2013 pôsobil rok v kláštore redemptoristov v talianskom Bussolengu, potom sa vrátil na Slovensko. V júni 2014 sa po generálnej audiencii krátko stretol s pápežom Františkom, ktorému odovzdal list, reakcia ale neprišla. Stretnutie sprostredkoval až emeritný pražský arcibiskup, kardinál Miloslav Vlk na 10. apríla 2015. Ani toto na situácii Bezáka doteraz nič nezmenilo.