Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

R. KIRCHHOFF: Kauza Cervanová je o nenávisti, je to film o zle

Robert Kirchhoff Foto: TASR/Michal Svítok

V prípade únosu, znásilnenia a vraždy 20-ročnej študentky medicíny Ľudmily Cervanovej, ktorá sa stala v roku 1976, bolo sedem mužov odsúdených, spolu na 108 rokov.

Bratislava 14. mája (TASR) - Dokumentárna tragédia Kauza Cervanová vstupuje tento týždeň do slovenských kín s podtitulom "Pravda je jednoduchá. Lži sú zložité".

Po bielych miestach v najdlhšom a najtraumatickejšom súdnom prípade v dejinách slovenskej justície, ktorý sa začal pred 37 rokmi, pátral osem rokov režisér a producent Robert Kirchhoff. "Nebyť tých ôsmich rokov tak veľa postáv by v tomto filme chýbalo, mne tam chýba stále veľa postáv. Ja som tie postavy stretol, moja skúsenosť bola komplexná. Niektoré z tých vecí sú naozaj nezdeliteľné," uviedol dnes na stretnutí s médiami režisér, ktorý v snímke nerekonštruuje kriminálny prípad, ide mu o univerzálny obraz "zločinu a trestu" s politickým podtextom.

"Ten film je celý o nenávisti, je to film o zle. Aj tie postavy, ktoré vystupujú v tom filme, je to zahltené niečím, čo má zlú energiu. Dokázať sa s tým vysporiadať alebo bojovať s tým, tak to ma stalo najviac námahy," povedal pre TASR Robert Kirchhoff.

V prípade únosu, znásilnenia a vraždy 20-ročnej študentky medicíny Ľudmily Cervanovej, ktorá sa stala v roku 1976, bolo sedem mužov odsúdených, spolu na 108 rokov. Navrhované boli tri tresty smrti. Prípad sa vyšetroval s obrovským nasadením polície, pod kontrolou najvyšších politických špičiek, vrátane prezidenta vtedajšieho Československa Gustáva Husáka. Vyšetrovaní aj obvinení si sťažovali na psychické aj fyzické násilie a tlak - vyšetriť prípad za každú cenu.

Kirchhoff skúmal šokujúce zákulisie prípadu od roku 2004, študoval tisíce strán policajných záznamov a súdnych spisov, hľadal kontakty, vyhľadával svedkov, ktorých súdy označili za neexistujúce osoby, rozprával sa so svedkami, ktorí nikdy nestáli pred súdom, klopal na dvere prokurátorom, vyšetrovateľom. "Musel som veľmi náročným spôsobom až detektívne pátrať po nejakých ľuďoch a to zabralo hrozne veľa času," potvrdil režisér, pre ktorého bolo podstatné, aby vo filme boli zaznamenané obidve strany - odsúdení i sudcovia a žalobcovia. "Je to aj obžaloba aj obhajoba," poznamenal na margo snímky, ktorú možno považovať za celovečernú reportáž. Kirchhoff v nej divákom predstaví svedka z Ukrajiny i z arabského sveta, s kamerou pozoruje výpovede odsúdených na detektore lži, aj ich zničené životné osudy. "Všetci očakávajú odo mňa tú odpoveď, sú vrahovia alebo nie sú vrahovia? Osobne si myslím, že tí ľudia s tým prípadom nemajú nič spoločné. Po tých ôsmich rokoch som o tom presvedčený. To že sa slovenská justícia chová ako sa chová, to už je vec, ktorá nás núti byť stále v strehu a premýšľať nad tým, v akej krajine žijeme," dodal režisér.

Dokumentárnu tragédiu Kauza Cervanová prináša do slovenskej kinodstribúcie od štvrtka 16. mája Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK).

Robert Kirchhoff je nezávislý filmový režisér, scenárista, producent. Počas svojej profesionálnej kariéry nakrútil a produkoval viacero celovečerných filmov, ktoré získali úspech a uznanie na mnohých zahraničných a domácich festivaloch. Jeho filmová tvorba sa zameriava na aktuálne spoločenské javy a témy vyrovnávania sa s "traumatickým" dedičstvom historických udalostí v strednej Európe v 20. storočí. Filmografia (výber): Veselé Vianoce (1996), Spomienka (1997), Straty a návraty (1998), Čierne slovo/Kálo lav (1999), Otvorené okná (2000), Výprava proti srsti (2000), Si moje slnko (2000), Na vode (2001), Hej Slováci (2002), Kvety zla (2003), Lesk a bieda SNP (2005), Duch v stroji (2010), Kauza Cervanová (2013).