Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Kultúra

Dokumentarista R. Kirchhoff prichádza s filmom o A. Dubčekovi

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Začal som ho študovať v spolupráci s historikmi, hlavne Michalom Macháčkom, zásoboval má fantastickými archiváliami," </i>priblížil R. Krirchhoff.

Bratislava 19. septembra (TASR) - Všetci ľudia budú bratia je názov nového filmu dokumentaristu Roberta Kirchhoffa (Kauza Cervanová, Para nad riekou, Diera v hlave). V novej slovensko-českej snímke sa venuje osobnosti Alexandra Dubčeka. Film vstupuje vo štvrtok (21. 9.) do kín a má rezonovať v predvolebnej kampani. "Spomienky na Dubčeka sú farebné a potom vyblednuté," povedal na utorkovej tlačovej konferencii Kirchhoff. Režisér pripravoval film osem rokov a politika predstavuje ako osobnosť, ktorá je v našej spoločnosti stále živá, ale aj nepoznaná.

"Keď som začal robiť tento film, moja láska a pochopenie Dubčeka sa miesili so skeptickým postojom. Začal som ho študovať v spolupráci s historikmi, hlavne Michalom Macháčkom, zásoboval má fantastickými archiváliami," priblížil Krirchhoff. "Neobjavoval som postavu, ale cez Dubčeka princíp tvorenia, skoro až tvorenia sveta. Je to mechanizmus, ktorý je zvláštny, pretože je intelektuálne celkom rozdielny môjmu svetu. S Dubčekom sa míňame, ale zároveň ho mám veľmi rád v drobných veciach," priznal režisér a upozornil, že Dubček v jeho filme je človekom spoločenským a politickým, nie súkromným. "Bránil som sa tomu, aby som vstupoval do jeho súkromia, pretože ma zaujímal svet okolo Dubčeka, teda Dubček symbol, ikona a to, ako sme schopní alebo ochotní sa s tým vyrovnať," dodal Kirchhoff.

Dubčeka predstavuje cez svedkov jeho života, diváci si tak môžu spomínať na politika hlásajúceho socializmus s ľudskou tvárou či spoznať ho cez výjavy od utopickej komúny v Kirgizsku, kde vyrastal, cez éru popovej politickej hviezdy, éru disidentu - väzenia na slobode až po Nežnú revolúciu v roku 1989, Dubčekov návrat do veľkej politiky a jeho tragickú smrť.

Film vstupuje do kinodistribúcie v čase predvolebnej kampane. "Symbol Dubček a všetky konotácie a vrstvy, ktoré na ňom sú, môžu práve teraz veľmi zaťať do živého," poznamenal Matej Sotník z distribučnej spoločnosti Film Expanded. Kirchhofffova novinka bude mať podľa neho široké nasadenie. "Nie iba v klubových kinách, bude aj v multiplexoch po celom Slovensku. Pripravujeme tiež sériu diskusií s Robertom v kinách, jedna z prvých sa uskutoční v Slovenskej národnej galérii v nedeľu večer," avizuje Sotník.