Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Spevák Robo Roth si vo filme Nina zahral otca a atypického žeriavnika

Na archívnej snímke herec Robert Roth. Foto: TASR - Dano Veselský

Príbeh o dieťati, ktoré sa stáva rukojemníkom v zložitých vzťahoch rodičov pri rozvode, príde presne o mesiac do slovenských kín.

Bratislava 21. augusta (TASR/TERAZ.sk) - O mame, tatovi a mne je podtitul nového filmu Juraja Lehotského Nina. Príbeh o dieťati, ktoré sa stáva rukojemníkom v zložitých vzťahoch rodičov pri rozvode, príde presne o mesiac do slovenských kín.

Nina je dvanásťročné dievča, ktorého svet sa otriasa v základoch. Otec a mama sa rozvádzajú, no tvrdia, že napriek ich rozchodu chcú preň len to najlepšie. Ale čo je preň to najlepšie? Kam sa podel spoločný rodinný život, spoločná pieseň k narodeninám? Nina žije medzi ich hádkami, oboch má rada, ale nerozumie im, cíti sa opustená a oklamaná. Jedinou istotou v jej svete je plávanie - dáva jej pocit pokoja a nahrádza všetko, čo jej doma chýba. Keď však konflikty rodičov ohrozia jej účasť na plaveckých pretekoch, rozhodne sa pre radikálny krok.

Hlavnú hrdinku stvárnila Bibiana Nováková, ktorú režisér objavil na kastingu, matku si zahrala režisérka a choreografka Petra Fornayová. V postave otca sa na plátne predstaví herec Robert Roth, ktorého divák v takejto polohe ešte vo filme či v divadle nemohol vidieť. "Nie som ani prvý, ani posledný, komu sa podobný príbeh ako tento filmový prihodil. A, samozrejme, poznám kopec ľudí, ktorí si prešli alebo prechádzajú niečím podobným a udržiavajú vo zvláštnej hybernácii svoj partnerský vzťah alebo kontakt s dieťaťom. Tento film ukazuje, aké je to kontraproduktívne a ako sa to človeku môže škaredo vrátiť," uviedol Roth, ktorý považuje film za dôležitý preto, že autenticky, jednoducho a "nehrane" ukazuje príčiny i dôsledky straty komunikácie.

"Do hlavnej mužskej postavy sme hľadali niekoho, kto by dokázal stvárniť muža-robotníka, chlapinu, ktorý je fyzicky zdatný, ale nie je to 'len' obyčajný robotník. Robo Roth je na to absolútne atypický. On je potom aj vo filme taký atypický žeriavnik, ktorý nezapadá do pracovného prostredia, chcel by robiť niečo iné, sníva o tom, že chce byť hudobník," opisuje Lehotský. Roth podľa neho vo filme Nina podal vynikajúci výkon a považuje ho za najvýraznejší v jeho filmografii.



"Aj prostredníctvom jeho postavy, jeho charakteru sme sa zamýšľali i nad tým, kedy sa vlastne ľuďom ich vzťahy a životy vymykajú spod kontroly. Veľakrát som videl, že tomu napomáha aj nenaplnený život v práci, vo vlastných túžbach. Keď je človek sám nešťastný a nevie, čo s vlastným životom, ako vie zdieľať vzťah, rodinu? Prichádza rozpad, deštrukcia," dodal režisér, ktorý na seba upozornil dokumentárnou snímkou Slepé lásky (2008) i hraným debutom Zázrak (2013). Vo filme Nina si dal za cieľ vplávať do života dieťaťa, pochopiť ho a prežiť jeho pocity v neľahkom období rozchodu rodičov.

"Prežívam to intenzívne obdobie, keď si uvedomujem, ako je prchavé a pominuteľné to malé každodenné šťastie, tie drobné chvíle, ktoré prežijem počas s dcérou alebo synom, a ako sa ľahko môže stať, že nás v živote prebijú také veci, keď sa nám prestane dariť, začneme si ubližovať s partnerom, a vtedy sa city, láska a deti ocitnú stranou. A vtedy sa stávame ochudobnenými o niečo veľmi dôležité, čo si vzájomne môžeme dávať a zdieľať s rodinou. To mi prišlo ako podstatné, téma, ktorú som chcel zobraziť a nastaviť nám dospelým zrkadlo cez oči našich detí," dodal Lehotský.

Slovensko-český film Nina mal svetovú premiéru na 52. MFF Karlove Vary, severoamerická premiéra ho čaká na 42. MFF Toronto a 17. septembra sa dočká aj slovenskej festivalovej premiéry na 12. ročníku MFF Cinematik v Piešťanoch. Do slovenských kín sa dostane od 21. septembra v distribúcii Film Europe Media Company.

TASR informovala PR manažérka filmu Zuzana Kizáková.