Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

VIDEO: Cenu Fra Angelica získalo desať umelcov za kresťanský prínos

Na snímke vľavo si cenu preberá Mária Bátorová za osobný prínos do kresťanských hodnôt v slovesnom umení na Slovensku. Foto: TASR

Slávnostný večer vo štvrtok (24.2.) sa uskutočnil v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca v Bratislave a predchádzala mu svätá omša.

Bratislava 24. februára (TASR) - Predseda Rady pre vedu, vzdelanie a kultúru Konferencie biskupov Slovenska (KBS), vojenský ordinár Mons. František Rábek odovzdal vo štvrtok 23. februára ceny Fra Angelica, patróna umelcov, osobnostiam v oblasti kultúry a umenia. Katolícka cirkev týmto ocenením vyjadruje vďaku umelcom za ich kresťanský prínos do rôznych oblastí umenia od roku 2003.

Slávnostný večer sa uskutočnil v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca v Bratislave a predchádzala mu svätá omša za umelcov a pracovníkov kultúry v neďalekom jezuitskom kostole. Spolu s biskupom Rábekom sa na odovzdávaní ocenení zúčastnili aj trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch, žilinský biskup Tomáš Galis, bratislavský gréckokatolícky eparcha Peter Rusnák a bratislavský pomocný biskup Mons. Jozef Haľko.

Tentoraz cenu Fra Angelika udelili desiatim umelcom. Laureátmi sa stali: v kategórii slovesné umenie - Mária Bátorová, Vincent Šabík a František Dancák. V kategórii výtvarné umenie si cenu prevzali akademický sochár Michal Gavula, akademický sochár Juraj Maták a výtvarník Jozef Vydrnák. In memoriam cenu udelili aj akademickej sochárke Remígii Biskupskej. V kategórii hudobné umenie boli ocenení Ladislav Holásek, Irena Lukáčová a Marek Vrábel.

Na slávnosti ocenili aj najlepších študentov celoslovenskej literárnej súťaže Tváre s úsmevom milosrdenstva. Víťazom sa stala 15-ročná študentka z tvrdošínskeho gymnázia Katarína Káziková s prácou Adventné predsavzatie. Na druhej priečke sa umiestnila 18-ročná Bratislavčanka Claire Grdiničová, ktorá navštevuje Pedagogickú a sociálnu akadémiu blahoslavenej Laury v Trnave, jej práca mala názov Milosrdný ako Ježiš. Tretie miesto získala Adriana Šípková zo Zavaru, 17-ročná študentka Pedagogickej a sociálnej akadémie blahoslavenej Laury v Trnave s prácou Milosrdenstvo.

Informácie dnes poskytla Tlačová kancelária KBS.