Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Radošinské naivné divadlo vzniklo v Radošine

Záber z hry Stanislava Štepku Polooblačno. Foto: Ctibor Bachratý

Teraz pôsobí divadlo v Bratislave.

Bratislava 16. septembra (TASR) - Radošinské naivné divadlo (RND) uviedlo svoju premiéru, satirickú javiskovú koláž scénok, monológov, básní a piesní Nemé tváre alebo Zver sa píše s veľkým Z v kultúrnom dome v Radošine 25. decembra 1963. RND vzniklo pod vplyvom nástupu divadiel malých javiskových foriem a moderného kabaretu.

Doteraz divadlo uviedlo takmer šesť desiatok pôvodných dramatických hier, ktoré na viac ako osemtisíc predstaveniach videli skoro tri milióny divákov nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí.

Protagonistom RND je jeho riaditeľ, umelecký šéf, spisovateľ, dramatik, textár, herec a spevák Stanislav Štepka, ktorý vytvoril pre RND nezameniteľný, originálny divadelný štýl, tým predurčil svojmu divadlu jedinečné miesto a postavenie v slovenskom divadelníctve. V jeho tvorbe sa nachádza slovenský humor, prameniaci nielen z ľudovej a pseudoľudovej frazeológie, ale najmä z hlbokého poznania národnej mentality. Používa rodný radošinský dialekt, ktorým vtipne a obratne nahrádza súčasnú hovorovú slovenčinu.

K RND neodmysliteľne patrila aj obľúbená herečka Katarína Kolníková a hudobný skladateľ, herec, klavirista a pedagóg Ján Melkovič.

Predstavenia Radošinského naivného divadla s hrami Stanislava Štepku, v réžii Juraja Nvotu a Ondreja Spišiaka, s hudbou skladateľa Jána Melkoviča, boli stále vypredané a väčšinou dosiahli niekoľko stoviek repríz (komédia Jááánošííík drží pôvodný slovenský činoherný a divadelný rekord).

Radošinské naivné divadlo pravidelne vystupuje na svojej stálej scéne v Bratislave, ale aj v divadlách po celom bývalom Československu a často i v zahraničí (USA, Kanada, Taliansko, Nemecko, Rakúsko, Maďarsko, bývalá Juhoslávia).