Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Festival ochotníkov s pôvodnou tvorbou v Rakovej oslávil päťdesiatku

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Halász

Kysucké kultúrne stredisko (KKS) v Čadci udelilo pri príležitosti jubilea prehliadky v Rakovej pamätné medaily J. Palárika.

Raková 26. apríla (TASR) - Päťdesiaty ročník národnej súťažnej prehliadky ochotníckych divadelných súborov s inscenáciami pôvodnej slovenskej dramatickej tvorby Palárikova Raková dnes v Rakovej slávnostne otvorili pietnou spomienkou pri rodnom dome Jána Palárika a spomienkovou slávnosťou pri soche Jána Palárika.

Kysucké kultúrne stredisko (KKS) v Čadci udelilo pri príležitosti jubilea prehliadky v Rakovej pamätné medaily J. Palárika a otvorenie zavŕšilo pohostinné predstavenie O láske Kolektívu kreatívnych amatérov KOKRAM zo srbskej Kovačice. "Päťdesiata Palárikova Raková výnimočným spôsobom rezonuje aj v srdciach všetkých organizátorov. Preto sme sa rozhodli poďakovať organizáciám, jednotlivcom, rôznym partnerom, ktorí sa počas 50-ročnej histórie Palárikovej Rakovej podieľali na jej rozvoji. Ocenených bolo dnes večer 70 a sme veľmi radi, že prijali pozvanie, aby sme im ocenenia mohli odovzdať aj osobne v kultúrnom dome J. Palárika v Rakovej," povedala riaditeľka KKS v Čadci Silvia Petreková.

"Stretávame sa na Kysuciach v obci Raková a v meste Čadca, aby sme oslávili súťažným spôsobom, ktorý je typický pre Palárikovu Rakovú, 50. výročie jej vzniku. Národná súťažná prehliadka ochotníckych divadelných súborov vznikla v roku 1968. Je pre nás veľkou cťou opäť privítať medzi nami ochotníkov z celého Slovenska, rôznych vzácnych hostí, návštevníkov. Počas tohto týždňa je tu naozaj vytvorený pestrý program, kde každý si nájde to svoje," podotkla Petreková.

Starosta Rakovej Anton Heglas si pamätá Palárikovu Rakovú už z detských čias. "Chodili sme pravidelne zo základných škôl na divadelné prehliadky. V nižších ročníkoch na bábkové divadlá, potom sme už navštevovali aj súťažné divadelné predstavenia. Pred tými 50 rokmi to bolo zaujímavejšie, nebola taká uponáhľaná doba. Podľa organizátorov, ktorí boli na začiatku, to bolo také spontánnejšie. Divadelníci sa stravovali v našich rodinách, po domoch, bývali v terajšej cirkevnej základnej škole. Teraz už je to dosť komercionalizované, aj divadelné predstavenia majú zvýšené nároky. Či už na osvetlenie, na scénu. Ale myslím si, že môžeme byť hrdí, lebo nie hociktoré podujatie vydrží 50 rokov. A Palárikova Raková, verím tomu, že vydrží aj sto rokov," zdôraznil starosta Rakovej.

Predseda Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Juraj Blanár pripomenul, že Palárikova Raková je najstarším ochotníckym festivalom pôvodnej slovenskej tvorby na Slovensku. "Som veľmi rád, že ŽSK je pri tom od vzniku v roku 2001 prostredníctvom vtedajšej osvety, dnes už Kysuckého kultúrneho strediska. Za toto obdobie sa na festivale vystriedalo celkom 228 súťažných súborov a 156 takzvaných hosťujúcich, ktorí nesúťažili. A keď spočítame, že každý súbor má možno desiatky účinkujúcich, tak je to naozaj úctyhodné číslo," dodal predseda ŽSK.