Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Rakúsko nevráti slávny Klimtov obraz dedičom pôvodných majiteľov

Jedno z najslávnejších diel rakúskeho maliara Gustava Klimta, cyklus obrazov s názvom Beethovenfries Foto: TASR/AP

Ide o dielo s názvom Beethovenfries, ktoré Klimt dokončil v roku 1902 ako poctu Beethovenovej Deviatej symfónii.

Viedeň 6. marca (TASR) - Jedno z najslávnejších diel rakúskeho maliara Gustava Klimta, cyklus obrazov s názvom Beethovenfries (Beethovenov vlys), sa nevráti dedičom pôvodných židovských majiteľov. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Rakúska vláda, ktorá vrátila v roku 1999 dedičom Ericha Lederera niekoľko diel od Klimtovho súčasníka Egona Schieleho, uviedla, že bude rešpektovať rozhodnutie poradného orgánu rakúskej vlády pre vracanie umeleckých diel, podľa ktorého bolo dielo v 70. rokoch 20. storočia legálne predané štátu.

Dielo Beethovenfries Klimt dokončil v roku 1902 ako poctu Beethovenovej Deviatej symfónii. Obraz s rozmermi 34 krát dva metre pôvodne patril židovskej rodine Ledererovcov, ktorá utiekla do Švajčiarska v roku 1938, keď nacistické Nemecko anektovalo Rakúsko. Židovskej rodine v tom čase skonfiškovali rozsiahlu zbierku umenia.

Po druhej svetovej vojne získal zberateľ Erich Lederer obraz Beethovenfries späť, no vláda mu chcela zakázať vývoz ďalších umeleckých diel do zahraničia. Lederer dostal podľa právnikov rodiny podmienku, že ak obraz predá štátu so zľavou, bude môcť naďalej vyvážať diela za hranice. Lederer predal rakúskemu štátu vzácny Klimtov obraz začiatkom 70. rokov v prepočte za takmer 685.000 eur.

Prípad vrátenia diela Beethovenfries dedičom rodiny Ledererovcov je podľa agentúry Reuters skúškou rakúskej legislatívy týkajúcej sa reštitúcií skonfiškovaných umeleckých diel. Podobné zákony sa pritom často týkajú prípadov, ktoré ovplyvnila nacistická minulosť Rakúska.

V roku 2009 sa v Rakúsku zmenili právne normy týkajúce sa reštitúcií tak, aby zahŕňali aj diela, ktoré neboli ukradnuté, ale predané, a s ktorými sa majitelia museli rozlúčiť pod nátlakom.