Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

Divadelný festival v Raslaviciach ponúkne bohatý program i novinky

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Diváci budú mať možnosť vidieť dohromady desať predstavení a sedem sprievodných podujatí.

Raslavice 13. novembra (TASR/Teraz.sk) - Divadelný festival Na skok - fest, ktorý sa uskutoční od štvrtka do nedele (16. - 19. 11.) v Raslaviciach, ponúkne bohatý program a tiež viaceré novinky. Organizuje ho divadelný súbor Na skok. Ako pre TASR povedal jeho vedúci Martin Bašista, program festivalu začnú workshopom pre deti do 15 rokov Divadelné čarymačky.

"Zámerom workshopu pod vedením Alžbety Verešpejovej je podnecovať u našich najmenších kultúrne vzdelanie a zanietenosť nielen pre divadelné umenie. Ďalšou novinkou tohto ročníka sú dve kategórie súťaže v scénickom čítaní," uviedol Bašista.

Diváci budú mať možnosť vidieť dohromady desať predstavení a sedem sprievodných podujatí. Z toho dve súťaže v scénickom čítaní, dve rozprávky, štyri komédie, dve drámy, jednu veselohru, jednu monodrámu, jeden koncert a jedno scénické pásmo.

Festival otvorí domáci súbor reprízou inscenácie Tri śestri v réžii Martina Bašistu, venovanej pocte Helene Bělunkovej, rodáčke z Raslavíc. Následne to bude rozhovor s členom činohry Národného divadla Košice Petrom Cibulom.

V piatok Divadlo Babadlo z Prešova predstaví detskému divákovi inscenáciu Danka a Janka. Ako sprievodné podujatie sa na malej scéne uskutoční súťaž v scénickom čítaní Hľadá sa rozprávkar.

Popoludní Sabinovská ochotnícka scéna zahrá komédiu Natierač. Program bude pokračovať komédiou Price še na mne popatrec! divadla Kľud z Kladzian. Večer si diváci môžu pozrieť reprízu inscenácie Hniezdo. Po nej sa predstaví duo Jakub a Dajana.

Milovníkom bábkového divadla ponúknu v sobotu rozprávku divadla Concordia z Banskej Štiavnice - Huncút Gašpar. Na malej scéne sa popoludní predstaví Detský folklórny súbor Raslavičanik. Situačné pásmo Varene mačanky scénicky zachytáva zvyky a tradície obce Raslavice. V druhej kategórii scénického čítania budú na malej scéne súťažiť šiesti dospelí v interpretácii komédie Tri letušky v Paríži.

Herci Zuzana Tlučková, Peter Kočiš, Katarína Ivanková, Marcel Ochránek a Thomas Puskailer sa večer predstavia v komédii Horúca sprcha.

"Nedeľná omša v Kostole Narodenia Panny Márie navodí divákov na vlnu nedeľných predstavení. Popoludní sa predstaví Konzervatórium Košice s inscenáciou hry Jozefa Gregora Tajovského Hriech. Pokutu za hriech - veselohru predstavia študenti Súkromného konzervatória z Prešova. Po nej v réžii Daniela Straku maratón divadiel uzavrieme slávnostnou premiérou inscenácie hry Friedricha Schillera Mária Stuart domáceho divadelného súboru Na skok," dodal Bašista.

Počas celého festivalu bude prebiehať výstava Veroniky Šoltysovej - Rok Na skok.