Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

Divadlo Na skok uvedie premiéru inscenácie Rómeo a Júlia

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Premiéra inscenácie sa uskutoční 17. februára o 18.00 h v divadelnej sále kultúrneho domu v Raslaviciach.

Raslavice 4. februára (TASR) - Divadelný súbor Na skok uvedie premiéru inscenácie na motívy diela Williama Shakespeara Rómeo a Júlia. TASR o tom informoval vedúci súboru Martin Bašista.

Ako povedal, táto klasická tragédia Williama Shakespeara bola interpretovaná rôznymi režisérmi. Prvá známa slovenská inscenácia sa uskutočnila v Spišskej Kapitule v roku 1900 a realizoval ju spišský redemptorista Vendelín Pleva.

"V našom divadle to bude prvé uvedenie jedného z mnohých autorových diel. Pôjde o jedinečný zážitok, kde sa klasika stretne s moderným umením. Naša inscenácia, na motívy Shakespearovho originálu, je tvorená vášňou, kreativitou, s cieľom priblížiť divákom starobylý príbeh o láske a osude z iného uhla pohľadu," povedal Bašista.

Z roka na rok sa pokúšajú obohatiť svoj repertoár o diela najznámejších svetových autorov rôznych krajín. Po srdcervúcej slovenskej klasike, ruskej tragikomédii o nenaplnených snoch a surovej nemeckej dráme sa rozhodli mozaiku repertoáru obohatiť o anglickú romantiku.

"Po minimalistických scénografiách sme sa rozhodli prvýkrát v našej histórii skonštruovať scénickú stavbu. Naším cieľom bolo vytvoriť a nájsť prienik medzi klasickou, zaužívanou scénografiou a súčasnou retrospektívnou úpravou príbehu. Kulisy tvorí zrúcanina gotickej hrobky, ktorá odráža nielen fyzický stav miesta, ale aj stav duší postáv a ich vzájomných vzťahov," povedal Bašista.

Príbeh je podľa neho situovaný do mystického prostredia medzi nebom a zemou, kde rodičia zdieľajú príbeh mŕtvych milencov zo svojej perspektívy.

"Capuletová a Montek dostanú možnosť nahliadnuť na životný príbeh svojich detí, ktoré zahynuli pre nenaplnenú lásku. Tento pomyselný očistec sa pre nich stáva miestom na zmierenie a odpustenie. Naše dielne pripravili pre účinkujúcich súčasný odev v 'hollywoodskom' štýle s výnimkou dvoch historických anglických kostýmov, ktoré si Rómeo a Júlia oblečú na maškarný ples, kde sa prvýkrát stretnú. Veríme, že prostredníctvom týchto zložiek prijmú diváci našu interpretáciu svetoznámeho príbehu tragickej lásky a zmierenia," dodal Bašista.

Premiéra inscenácie sa uskutoční 17. februára o 18.00 h v divadelnej sále kultúrneho domu v Raslaviciach.