Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Reggae hudba mohutne zaznie prvého júla na Medzinárodný deň reggae

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Medzinárodný deň reggae sa stal prvou udalosťou v medzinárodnom kalendári dní, ktorá je venovaná reggae hudbe a jamajskému kreatívnemu priemyslu.

Kingston/Bratislava 1. júla (TASR) - Festival reggae hudby zaznie 1. júla nielen v celom Kingstone, hlavnom meste Jamajky, ale všade na svete, kde žijú hudobníci a milovníci tohto hudobného žánru. Na prvý júlový deň pripadá Medzinárodný deň reggae (International Reggae Day, IRD). Ide o 24-hodinový globálny festival oslavujúci to najlepšie z jamajskej hudobnej kreativity.

Medzinárodný deň reggae sa stal prvou udalosťou v medzinárodnom kalendári dní, ktorá je venovaná reggae hudbe a jamajskému kreatívnemu priemyslu. Medzinárodný deň reggae je uznávané pravidelné ročné podujatie mobilizujúce silu hudby, médií a technológií s cieľom vytvoriť globálnu reggae párty presne 1. júla.

Myšlienka venovať jeden deň uznaniu jamajskej reggae hudby patrí hudobnej administrátorke Andree Davisovej, na ktorú zapôsobil prejav Winnie Mandelovej, bývalej manželky už zosnulého prezidenta Juhoafrickej republiky (JAR) Nelsona Mandelu, ktorá pricestovala na Jamajku po prepustení Mandelu z väzenia v roku 1993. Winnie Mandelová v prejave zdôraznila, že hudba reggae inšpirovala ľud JAR v boji proti apartheidu. Davisová, ktorá bola členkou manažmentu Jamaica Arts Holdings and Toots and the Maytals, sa nepochybne inšpirovala príhovorom Winnie Mandelovej a predvídala prostredníctvom dňa venovaného reggae hudbe medzinárodný dosah podujatia. Obrátila sa na jamajské mediálne domy, aby bol jeden deň venovaný jamajskej reggae hudbe na celom svete. Od roku 1994 sa začal tento deň sláviť na celom svete.

Úspech a popularita na celom svete amerických vokálnych skupín The Impressions, The Temptations, The Four Tops, The Supremes, The Drifters a ďalších sa stali zdrojom inšpirácií pre generáciu jamajských skupín a spôsobili, že začali rýchlo vznikať skupiny ako The Wailing Wailers, The Maytals, The Techniques, The Paragons, The Gaylads, Justin Hines a The Aces i The Melodians.

Hudobný žáner reggae vznikol v 60. rokoch 20. storočia na Jamajke zo ska. Reggae ovplyvnilo rastafariánstvo, náboženstvo chudobných štvrtí. Rozdiel medzi reggae a ska je v tom, že reggae je oveľa pomalšie. Zvyčajne sa hrá v štvorštvrťovom takte. Hudbu tvoria bicie, basová gitara, rytmická gitara, sprievodná gitara, klavír, organ a niekedy aj lesný roh, kravské zvonce a perkusie. Pre reggae je charakteristický aj spev. Témy textov piesní majú zväčša politický alebo náboženský obsah. Za priekopníka reggae sa považuje Bob Marley.

Milovníci reggae hudby na Slovensku budú mať príležitosť užiť si reggae hudbu najmä na Uprising Reggae Festivale. Bratislavský rekreačný areál Zlaté piesky sa 21.-22. augusta 2015 už po ôsmy raz premení na tropickú oázu plnú najlepšej hudby, pozitívnych vibrácií a festivalovú destináciu s neopakovateľnou atmosférou. Vtedy sa tu totiž bude konať Uprising Reggae Festival. Okrem svetových reggae hviezd a rôznych zahraničných talentov sa už tradične predstaví aj reprezentácia domácej, slovenskej aj českej reggae, ska a dancehall scény.