Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Regionálny filmový festival Jeden svet navštívilo takmer 2300 divákov

Na snímke (zľava) riaditeľ festivalu Ivan Sýkora a jeho syn Matej pri inštalácii výstavy fotografií. Prievidza, 14. marca 20016. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Diváci si mohli pozrieť 30 filmových dokumentov z celého sveta


Prievidza 20. marca (TASR) – Deviaty ročník regionálneho festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet sa konal v dňoch 14. až 19. marca v Prievidzi. Na dopoludňajších prezentáciách spojených s besedami hostí sa zúčastnilo takmer 1300 žiakov zo základných a stredných škôl z Prievidze a Novák. Popoludňajšie a večerné predstavenia navštívilo okolo 1000 záujemcov.

"Sme spokojní, pretože hlavnú myšlienku informovať o závažných problémoch vo svete a zároveň podnietiť návštevníkov k premýšľaniu, festival splnil. Diváci si mohli pozrieť 30 filmových dokumentov z celého sveta. Viaceré sa dotýkali aj utečeneckej krízy, ale aj porušovania ľudských práv, chudoby a pod. Každý deň sa uskutočnili diskusie s hosťami, medzi ktorými boli tvorca dokumentárnych filmov Miro Remo, fotoreportér Andrej Bán, aktivistka Viera Dubačová, záchranári, ktorí pomáhajú na hraniciach viacerých štátov utečencom, režisérka Andrea Culková, spisovateľ Štefan Chrappa a Juraj Smatana. Posledný uvedený - učiteľ a aktivista diskutoval na tému propagandy v súčasnom svete," uviedol Ivan Sýkora, riaditeľ festivalu a predseda dobrovoľníckeho občianskeho združenia Berkat, ktoré prehliadku s podporou mesta Prievidza každoročne organizuje.

Sprievodnými podujatiami boli dve fotografické výstavy. Návštevníci si mohli pozrieť víťazné fotografie zo súťaže Ľudské práva v rozvojovej spolupráci a Dôstojný život pre všetkých. Na výstave s názvom Živé tváre Madagaskaru sa prezentovala dobrovoľníčka Alena Čavojská zaujímavými čiernobielymi fotografiami adjustovanými na ručne vyrábanom papieri na tomto ostrove.

Výťažok festivalu zo vstupného, dobrovoľnej zbierky a predaja rôznych predmetov, ako sú napríklad ručne šité bábiky, pletené ponožky a iné, združenie Berkat využije na svoje dlhoročné aktivity. "Poslúžia na operácie očných rohoviek zrakovo postihnutých mladých ľudí v Afganistane. Doteraz sme takto pomohli už takmer trom desiatkam Afgancov. Budeme môcť ďalej prispievať aj na štúdium štyrom dievčatám a jednému chlapcovi a pomáhať miestnej komunite v podhorskej dedinke Agouti v chudobnom africkom štáte Maroko. Avšak tentoraz sme aktuálne zareagovali aj na utečeneckú krízu. Záchranárom, ktorí v stredu (16.3.) diskutovali s návštevníkmi o svojich poznatkoch a hneď na to odcestovali späť do Grécka, sme z výťažku venovali 800 eur. Využijú ich na cestovné a lieky pre chorých utečencov," uzavrel Sýkora.