Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Rekonštrukcia SNG by sa mala začať už na budúci týždeň

Budova Slovenskej národnej galérie (SNG) Foto: TASR/Štefan Puškáš

Cena za rekonštrukciu, modernizáciu a dostavbu je stanovená na 45,6 milióna eur.

Bratislava 14. januára (TASR) - S rekonštrukciou Slovenskej národnej galérie (SNG) by sa malo začať 18. januára. Vyplýva to zo zmluvy na uskutočnenie stavebných prác, ktorú vlani koncom decembra podpísala skupina dodávateľov Hornex a Strabag Pozemné a inžinierske staviteľstvo s generálnou riaditeľkou galérie Alexandrou Kusou.

Cena za rekonštrukciu, modernizáciu a dostavbu je stanovená na 45,6 milióna eur. K podpise zmluvy sa mohlo pristúpiť po tom, ako vláda 16. decembra odobrila zvýšenie obstarávacej ceny na 48.718.937 eur s DPH, ako aj predĺženie obdobia realizácie prác na roky 2016 až 2018.

Víťazná skupina dodávateľov Hornex a ZIPP (od januára 2015 Strabag Pozemné a inžinierske staviteľstvo, pozn. TASR) totiž v elektronickej aukcii ponúkla 45,6 milióna eur ako najnižšiu sumu. Tá však prevyšovala obstarávaciu cenu, ktorú kabinet schválil v roku 2013. Išlo o 39.552.000 eur, pričom úroveň vtedajších nákladov vychádzala z projektovej dokumentácie a cien z roku 2005.

Minister kultúry Marek Maďarič preto musel medzinárodnú súťaž pozastaviť až do obdobia, keď vláda súhlasila s navýšením sumy.

V rozpočte ministerstva kultúry sa tento rok počíta s 10 miliónmi eur, v budúcom s 22 miliónmi eur a v roku 2018 s vyše 16 miliónmi eur.

Opravovať sa má premostenie SNG, knižnica, amfiteáter, administratívna budova, historická budova Vodných kasární, ktorá má štatút národnej kultúrnej pamiatky. Pribudne novostavba depozitárneho domu, obnoví sa nádvorie, hospodársky dvor, spojovacia ulička aj chodníky.