Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Rekordný počet autorov sa zúčastnil na fotografickej súťaži Prizma

Na snímke návštevníci si prezerajú výstavu. V Prievidzi 21. januára 2016. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Amatérski fotografi z hornej Nitry do súťaže prihlásili dovedna 225 fotografií, z ktorých porota na výstavu vybrala 185.


Prievidza 21. januára (TASR) – Rekordný počet - 55 autorov sa zúčastnilo na regionálnej súťažnej výstave amatérskej fotografie Prizma 2016, ktorú dnes sprístupnili verejnosti v galérii Regionálneho kultúrneho centra (RKC) v Prievidzi. Amatérski fotografi z hornej Nitry do súťaže prihlásili dovedna 225 fotografií, z ktorých porota na výstavu vybrala 185.

„O rekordný počet autorov sa zaslúžili mladí fotografi do 16 rokov. Bolo ich 42. Zaslúžila sa o to predovšetkým systematická práca s najmladšími autormi v troch fotokluboch pri Centre voľného času Spektrum v Prievidzi a základných umeleckých školách (ZUŠ) v Bojniciach a Nitrianskom Pravne,“ konštatovala Ľudmila Húsková, riaditeľka RKC, ktoré súťaž už vyše 40 rokov organizuje.

Predseda poroty Karol Kobella na vernisáži v stredu (20. 1.) vysoko vyzdvihol technickú aj obsahovú kvalitu vystavených fotografií. „V porovnaní s minulým ročníkom sa objavilo menej negativistických alebo až takmer depresívnych fotografií. Teraz sa autori zamerali na to, ako vnímajú krásu svojimi očami a ako ju dokážu pomocou fotografie ukázať aj iným. Na výstave je mnoho pekných výtvarných fotografií prírody, architektúry, reportážne fotografie, detaily a aj vtipné fotografie. Treba povedať, že mladí fotografi sa ani medzi dospelými nestratili. Zaujali aj štyri multimediálne kolekcie, ktoré pripravili žiaci ZUŠ Bojnice. O budúcnosť fotografie na hornej Nitre sa teda netreba obávať. Vyrastá nám nová, veľmi talentovaná generácia fotografov,“ dodal predseda poroty.

Medzi najúspešnejších ocenených autorov v kategórii do 16 sa zaradili Alexandra Drábiková, Tamara Drábiková, Lýdia Krpelanová, Daria Zasidkovyč, Kristína Pipíšková, Patrícia Pálešová, Adam Benjamín Plšek, Adam Tulík a Estera Lešková. Kategóriu reportáž v tejto vekovej skupine vyhrala iba 12-ročná Monika Richterová. Medzi autormi do 21 rokov dominovali Markus Oliver Obert, Katarína Oravcová, Samuel Petráš a Dominika Pusztaiová. Z dospelých fotografov uspeli Milan Marko, Ľubo Košian, Katarína Korcová, Karol Važan, Milan Sušienka, Ján Macho, Ivan Mišeje a Ivan Šimkovič.

Výstava potrvá do 26. februára. Najlepšie práce postupujú do krajského kola, z ktorého môžu postúpiť aj do celoštátneho kola fotografickej súťaže AMFO 2016.