Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

RETRO LETO: Hity, ktoré inšpirovali slnko a prázdniny

Ilustračné foto Foto: TASR

Spomínate si na veselé Leto s Katkou či Léto v podaní princeznej českého popu Ivety Bartošovej a letný deň Mariky Gombitovej? Vďačia za svoj vznik, ako mnoho ďalších diel, letu.

Bratislava 29. júla (Teraz.sk) - Leto, čas lásky a prázdnin pre školákov a študentov, kedy čas vďaka horúčave plynie pomalšie, inšpiroval hudobníkov, textárov a tvorcov filmov a seriálov. Vznikli nezabudnuteľné piesne a v Československu aj malý rodinný seriál.

Iveta Bartošová - Léto


Marika Gombitová - Deň ako z pohľadnice
Zabudnutá pieseň zo zlatých čias stálice slovenskej populárnej hudby M. Gombitovej je o dni vo dvojici na kúpalisku.



Marika Gombitová - Letná pieseň


Karel Gott - Léta prázdnin
Majster Gott naspieval celosvetový hit kanadského speváka Terryho Jacksa Seasons in the Sun z roku 1974 s výborným textom Zděnka Borovca. Francúzsky originál mal názov Le moribond.



Pomáda - Summer Nights
Speváci a herci John Travolta a Olivia Newton-Johnová sa zaskveli v kultovom americkom muzikáli z roku 1978 Pomáda o láske stredoškolákov Dannyho a Sandy. V piesni Summer Nights spievajú o svojej letnej láske.Po návrate do školských lavíc už bolo všetko inak a o tom je hudobná komédia.



Ella Fitzgerald a Louis Armstrong - Summertime

Legendy džezu speváčka Ella Fitzgerald a trúbkár a spevák Louis Armstrong preslávili Summertime, pôvodne áriu z opery Porgy and Bess skladateľa Georgea Gershwina z roku 1935. Autor v nej spojil prvky speváckeho štýlu Afroameričanov z juhu USA a džezu. Pieseň naspievala aj skvelá afroamerická speváčka Billy Holliday.



Texas - Summer Sun


Slovenský seriál Leto s Katkou
Rodinný komediálny seriál z roku 1975 o prázdninách malej Katky na dedine u starého mládenca uja Jožka urobil z Bratislavčanky Katky Zatovičovej detskú hviezdu. Zatovičová účinkovala ako dospelá v divadle v Martine, ale neskôr zakotvila v Prahe, v roku 2005 účinkovala v seriále Ordinácia v Ružovej záhrade.