Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Režisér M. Škop predstaví v Kine Iskra film Eva Nová

Tlačová konferencia po novinárskej projekcii filmu režiséra Marka Škopa Eva Nová. Na snímke herečka Emília Vášáryová a režisér Marko Škop. Bratislava, 26. októbra 2015. Foto: TASR - Michal Svítok

Snímka ešte pred oficiálnou slovenskou premiérou odštartovala svoju púť po medzinárodných festivaloch, na ktorých púta pozornosť nielen divákov, ale aj filmových kritikov.

Kežmarok 25. decembra (TASR) - Rok 2015 uzavrie päťročný filmový klub Iskra v Kežmarku v pondelok 28. decembra o 19. hodine projekciou nového slovenského hraného filmu Eva Nová. "Žiari v ňom jedna z najlepších domácich herečiek v histórii Emília Vášáryová. Príbeh ženy bojujúcej o syna, ktorého pred rokmi opustila pre kariéru, uvedie v kine Iskra režisér a scenárista Marko Škop osobne," informoval Boris Švirloch z filmového klubu Iskra.

Eva Nová kedysi patrila medzi známych hercov socialistickej kinematografie. Na protialkoholickom liečení ju terapeuticky naformátovali, že život má zmysel, ale treba si dať veci do poriadku. Eva má strach, či to zvládne, ale je odhodlaná zabojovať. Vracia sa do svojho malého bytu so starým plagátom, ktorý jej pripomína časy najväčšej slávy. Narýchlo uprace neporiadok a hneď vycestuje za rodinou. "Eva navštívi svojho syna, ktorý žije v malom meste, kam ho ešte ako dieťa odložila na výchovu k rodičom, pretože jej exmanžel, filmový režisér, si ho nechcel osvojiť. Syn Ďoďo, ktorého stvárnil Milan Ondrík a jej staršia chorá sestra Maňka, ktorú si zahrala Žofia Martišová, ju odmietajú. Ďoďo ostro vypoklonkuje Evu z domu. Jeho matkou je Maňka, Ďoďo má svoju rodinu, manželku Helenu, deti a Eva k nim nepatrí. Jediné, na čo bola dobrá, sú prachy, a ani tie už neposiela," priblížil dej Švirloch.

Snímka ešte pred oficiálnou slovenskou premiérou odštartovala svoju púť po medzinárodných festivaloch, na ktorých púta pozornosť nielen divákov, ale aj filmových kritikov. Na festivale v Toronte získala Cenu filmovej kritiky FIPRESCI. Režisér snímky nakrútil niekoľko dokumentárnych filmov pre televízie na Slovensku i v Taliansku. S Českou televíziou spolupracoval na filmoch Slávnosť osamelej palmy, ktorý si na festivale o umení Bergamo odniesol Cenu Mura d'Oro, a Iné svety, ktoré získali Cenu divákov a Zvláštne uznanie poroty na festivale Karlove Vary, Holubicu za Talent na festivale dokumentárnych filmov Dok-Leipzig a Slnko v sieti za najlepší dokumentárny film. V roku 2013 režíroval aj 18 dielov chorvátskeho televízneho seriálu In Treatment.

"Veľkosť očí, tvar rúk alebo farba hlasu. Dostávame ich v génoch od rodičov a vkladáme ich do svojich detí. Po predkoch sa opakujeme. A naše deti sa opakujú po nás. Z generácie na generáciu prenášame aj mentálne spojenia, vzorce správania, duchovný kód. Zaujíma ma téma rodinných prenosov, zaujíma ma téma dedičnej viny. V dobrom aj v zlom. Snažil som sa o ponor do intimity rodiny. Verím, že napriek všetkým chybám nám ľuďom vždy ostáva možnosť objatia, akokoľvek nemotorného. Lebo len láska, teraz bez zbytočného sentimentu, nás dokáže naozaj očistiť," dodal režisér filmu. Každý si vraj zaslúži druhú šancu. Otázka je, či niekedy už nie je neskoro.