Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

M. MINÁČ: Sir Winton ma naučil rozpoznať to, čo je v živote dôležité

Matej Mináč, archívne foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Režisér spolu s producentom Patrikom Paššom o ňom nakrútil tri filmy .

Bratislava/Praha 1. júla (TASR) - V Prahe zastihla smutná správa o úmrtí Nicholasa Wintona slovenského režiséra Mateja Mináča, ktorý spolu s producentom Patrikom Paššom o ňom nakrútil tri filmy (Všetci moji blízki, Sila ľudskosti, Nickyho rodina).

"Asi pred troma týždňami sme sa dohovárali, že za ním skočíme," uviedol pre TASR Mináč. "Nevidím ho tak, že nie je medzi nami, to si ani neviem predstaviť. Vidím jednu usmiatu tvár človeka, ktorý rozdáva bonmoty a vtipy," priblížil osobnosť britského humanistu, ktorý dnes zomrel vo veku 106 rokov.

Sir Winton takmer sám zachránil 669 židovských detí z Čiech i Slovenska pred holokaustom a vyslúžil si označenie "britský Schindler". "Človek sa s ním veľmi dobre cítil, lebo jedna z vecí, ktorú Nicky považoval za veľmi dôležitú v živote, bol humor. Hovorieval, že keď sa nezasmejete každú hodinu, tá hodina je stratená. On to skutočne aplikoval," prezradil s tým, že Winton mal typický čierny humor a dokázal si robiť žarty aj zo smrti.

"Celý život bol dobrodruh. Jeho hlavným životným krédom bolo vášnivo robiť veci. Nezachraňoval len deti, tomu sa venoval len deväť mesiacov vo svojom živote, ale robil milióny ďalších záležitostí. Napríklad bol šampiónom v šerme, mal zastupovať v roku 1940 Veľkú Britániu na OH v Tokiu, po vojne založil Wintonov pohár - najväčšiu federálnu súťaž v šerme, miloval operu, dobré jedlo," zaspomínal si na osobnosť muža, ktorý mal veľmi rád spoločnosť ľudí. "Vlastne mal najväčšiu rodinu na svete a všetkých si pamätal. Aj členov mojej rodiny. Na všetko sa vždy pýtal, bolo to úplne neuveriteľné, keď si uvedomím, že mal rodinu niekoľko tisíc ľudí," poznamenal Matej Mináč na margo charizmatického Brita, ktorého "ľudia bavili". "Kto k nemu prišiel, každému hneď ponúkol ubytovanie, porozprávali sa o svetovom dianí. Bolo s ním veľmi dobre, je to človek, s ktorým by som išiel hocikedy na dovolenku."

Matej Mináč sa už stihol kontaktovať aj s dcérou Nicholasa Wintona Barbarou. Tá mu potvrdila, že Winton bol hospitalizovaný s obličkovým problémom. "Nebolo to vážne, vážne to bolo len preto, že mal 106 rokov. On bol vlastne dokonca svojho života zdravý človek. Pýtal som sa ho: Nicky, how are you? Odpovedal - Very old! (smiech) To bola jeho základná diagnóza. Veľmi sa teším, že sa dožil 106 rokov, je to niečo neuveriteľné."

Pre slovenského režiséra znamenal sir Winton veľmi veľa, vďaka nemu a dielam, ktoré o ňom vytvoril, vstúpil do skutočného filmového sveta. "Jeho téma bola pre nás obrovskou výzvou. Bola to hviezdna hodina, veľké šťastie. Všetko, čo sa dialo s Wintonom, bolo nesmierne zázračné. Som mu veľmi povďačný za veľmi veľa vecí, hlavne ma naučil rozpoznať to, čo je v živote dôležité."