Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Režisér Nanni Moretti ponúka svoj pohľad na svoj Vatikán

Režisér Nanni Moretti Foto: TASR/AP

Slávnostný výrok zaznie z balkóna Baziliky Svätého Petra, státisícový dav veriacich netrpezlivo očakáva nového pápeža, ale balkón ostáva prázdny.

Bratislava 23. novembra (TASR) - Nevšedný náhľad do zákulisia voľby pápeža, ktorá sa odohráva v atraktívnych priestoroch suverénneho mestského štátu ukrytého za múrmi Ríma, prináša do slovenských kín francúzsko-taliansky filme Máme pápeža! (Habemus Papam).

Slávnostný výrok zaznie z balkóna Baziliky Svätého Petra, státisícový dav veriacich netrpezlivo očakáva nového pápeža, ale balkón ostáva prázdny. Práve zvolený pápež sa odmieta ujať funkcie. Vatikán nájde v tejto situácii jediné možné riešenie. Povolá uznávaného psychiatra, aby vyriešil neobvyklé rozpoloženie pápeža. To je téma, ktorou sa zaoberá snímka založená na slovnom humore a inteligentných dialógoch. V roku 2011 získala Zlatý Glóbus pre najlepší film.

Sviežu komédiu o pápežovi, ktorý neunesie ťažobu obrovskej zodpovednosti režíroval popredný taliansky herec a režisér Nanni Moretti. Ten sa podieľal aj na scenári a stvárnil vo filme psychoanalytika. "Snažil som sa obmedziť témy, ktoré publikum od filmu očakáva. Nikdy som nechcel, aby moje filmy opakovali to, čo už verejnosť aj tak vie. Môj film je mojim pohľadom na môj Vatikán, na moje konkláve, na mojich kardinálov," komentoval svoj ostatný filmový počin Moretti. "Vo všetkých filmoch si uťahujem z ľavice a z celej našej generácie. Keď som mal 20, potom 30 a potom 40, uťahoval som si zo vzťahu medzi rodičmi a deťmi, zo sociálneho prostredia, zo školy i zo svetových filmov. Vo filme Drahý denníček si dokonca uťahujem z rakoviny, ktorú som sám pred 20 rokmi prekonal. Takže si myslím, že je fér, že sa teraz vysmievam napríklad aj z psychoanalýzy," dodal oceňovaný taliansky tvorca, ktorý začal svoju režijnú kariéru v 70. rokoch minulého storočia. Preslávila ho intímna dráma Synova izba (2001), za ktorú získal Zlatú palmu na MFF Cannes.

V Morettiho snímke Máme pápeža! si hlavnú úlohu neistého a nedôverčivého pápeža zahral Michel Piccoli, v postave tlačového hovorcu Vatikánu sa predstaví poľský herec Jerzy Stuhr. Film do kín a filmových klubov uvádza od 22. novembra Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK).

Zdroj: www.asfk.sk