Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Kultúra

Režisér snímky Sedem rokov v Tibete, Jean-Jacques Annaud, má 80 rokov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Narodil sa 1. októbra 1943 v lokalite Draveil v Paríži.

Draveil/Bratislava 30. september (TASR) – Francúzsky filmový režisér, scenárista a producent Jean-Jacques Annaud získal za svoju prácu množstvo ocenení vrátane Cézara či Ceny Národnej filmovej akadémie. Jeho tvorba, ktorá presiahla hranice Francúzska, sa vyznačuje ambicióznymi projektmi, dôsledným vyberaním lokality pre nakrúcanie, ako aj kvalitným technickým prepracovaním.

Uznávaný francúzsky režisér Jean-Jacques Annaud, ktorý sa preslávil vďaka filmom Boj o oheň, Meno ruže, Medveď, Sedem rokov v Tibete či Nepriateľ pred bránami, sa v nedeľu 1. októbra dožíva 80 rokov.

Narodil sa 1. októbra 1943 v lokalite Draveil v Paríži. Po absolvovaní prestížnej školy kinematografie - Institut des Hautes Études Cinématographiques (IDHEC) v Paríži sa koncom 60. rokov minulého storočia začal venovať nakrúcaniu televíznych reklám, z ktorých mnohé získali ocenenia na festivaloch. Veľký úspech v podobe Oscara za cudzojazyčný film získala jeho prvá celovečerná snímka o absurdnosti vojny s názvom Čierni a bieli vo farbách (1976). Námetom pre toto dielo boli osobné skúsenosti Annauda nadobudnuté počas vojenskej služby v Kamerune. V roku 1979 nakrútil tragikomédiu Hlavička a medzinárodné uznanie mu priniesol film Boj o oheň (1981). Dráma o rannej histórii ľudstva a strastiplnom putovaní pravekých ľudí za ohňom si vyslúžila Oscara za masky.

Dnes už legendárnu snímku Meno ruže (1986) Annaud natočil podľa románu Umberta Eca. V mysterióznom filme sa v hlavnej úlohe františkánskeho mnícha Viliama z Baskervillu predstavil škótsky herec Sean Connery. V dobrodružnej dráme Medveď (1988), ktorá vznikala vo vybraných lokalitách talianskych Dolomitov, Nemecka, Kanady a Rakúska, režisér zachytil neľútostný príbeh o mocných prírodných zákonoch. Výpoveďou o erotickom vzťahu francúzskej študentky a bohatého mladého Číňana je dráma Milenec (1992). V tomto filme sa režisérovi podarilo autenticky zachytiť atmosféru koloniálnej Indočíny.

Ďalším dielom Annauda je dobrodružná dráma Sedem rokov v Tibete (1997) v hlavných úlohách s Bradom Pittom a Davidom Thewlisom. Film vznikol podľa rovnomennej knihy rakúskeho horolezca Heinricha Harrera, ktorý žil medzi rokmi 1944 – 1951 v Tibete. Po uverejnení snímky, ktorá okrem iného rozpráva o invázii Číny do Tibetu a jej pokračujúcej okupácii, dostal Jean-Jacques Annaud zákaz vstupu do Číny. V roku 2001 Annaud nakrútil snímku Nepriateľ pred bránami. Vo filmovej freske o Stalingrade si zahrali známi umelci ako Jude Law, Joseph Fiennes či Rachel Weiszová. K sile a čaru prírody v kontraste s ľudskou krutosťou sa opäť vrátil v dobrodružnej dráme, príbehu dvoch tigrích mláďat s názvom Dvaja bratia (2004).

Mediálny inštitút Severného Porýnia-Vestfálska, Európsky mediálny inštitút a nemecké mesto Aachen v roku 2004 udelili režisérovi Annaudovi Medailu Karola Veľkého za európske médiá. Touto voľbou ocenili európsku osobnosť, ktorá svojimi filmami prispela k vybudovaniu a zjednoteniu Európy.

Z ďalších filmov francúzskeho režiséra možno spomenúť fantasy komédiu Jeho veličenstvo Minor (2007) alebo dobrodružné snímky Čierne zlato (2011) a Totem vlka (2015). V roku 2022 sa diváci dočkali drámy Notre-Dame v plameňoch, ktorá je výpoveďou o požiari slávnej, vyše 800-ročnej francúzskej pamiatky.



Zdroj: jjannaud.com, imdb.com