Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Režiséra Kirilla Serebrennikova obvinili zo sprenevery

Umelecká snímka, ktorú zverejnil na svojej Facebookovej stránke pre fanúšikov režisér Kirill Serebrennikov. Foto: Facebook Kirill Serebrennikov

Serebrennikove filmové i divadelné diela mu vyniesli nielen vo Rusku, ale aj v zahraničí povesť kultového režiséra, súčasne však i nevôľu časti mocných v Rusku.

Moskva 22. augusta (TASR/Teraz.sk) - Polícia zadržala jedného z najprominentnejších ruských divadelných režisérov Kirilla Serebrennikova a obvinila ho zo sprenevery. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie.

Serebrennikov (47) je podozrivý zo sprenevery 68 miliónov rubľov (takmer 980.000 eur) z dotácií ministerstva kultúry, ktoré boli v rokoch 2011-2014 vyčlenené na realizáciu umeleckého projektu Platforma, uvádza sa vo vyhlásení Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie, ktorý je obdobou amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) a je podriadený priamo ruskému prezidentovi.



V súvislosti s prípadom defraudácie sa už vo vyšetrovacej väzbe nachádza hlavná účtovníčka Serebrennikovovej spoločnosti Štúdio sedem Nina Masľajevová, ktorá podľa ruských médií proti Serebrennikovi vypovedala. Spoločnosť Štúdio sedem založil Serebrennikov s cieľom realizovať štátom podporený multimediálny projekt Platforma, ktorého je Serebrennikov autorom.

Serebrennikove filmové i divadelné diela mu vyniesli nielen vo Rusku, ale aj v zahraničí povesť kultového režiséra, súčasne však i nevôľu časti mocných v Rusku - okrem iného kvôli jeho prístupu k silne tabuizovaným témam vrátane homosexuality.