Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Režisérka a spisovateľka Daniela Kapitáňová jubiluje

V roku 1956 sa narodila v Komárne divadelná režisérka a spisovateľka DANIELA KAPITÁŇOVÁ, autorka úspešnej prózy Samko Tále - Kniha o cintoríne. Foto: TASR/Jozef Ďurník

Divadelná režisérka a spisovateľka Daniela Kapitáňová je autorkou úspešnej prózy Samko Tále - Kniha o cintoríne.

Komárno/Bratislava 30. júla (TASR) - Divadelná režisérka a spisovateľka Daniela Kapitáňová je autorkou úspešnej prózy Samko Tále - Kniha o cintoríne. Narodila sa v Komárne a v sobotu 30. júla bude mať 60 rokov.

Vyštudovala divadelnú réžiu na Divadelnej fakulte Akadémie múzických umení (DAMU) v českej Prahe. Po skončení školy pôsobila ako režisérka v Maďarskom oblastnom divadle (dnes Jókaiho divadlo) v Komárne, neskôr bola v slobodnom povolaní. V súčasnosti pracuje v Literárno-dramatickom centre Slovenského rozhlasu, ktorý je organizačnou zložkou Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). Prednášala kreatívne písanie na univerzite v Nitre.

Literárne debutovala v roku 2000 publikáciou Kniha o cintoríne vydanou pod pseudonymom Samko Tále. Pravé meno autorky, ktorá vtedy bola ešte režisérkou v divadle v Komárne, sa prezradilo až po niekoľkých mesiacoch. Úspešná novela o prostoduchom Samkovi, zberačovi starého papiera, ktorý komentuje dianie okolo seba, sa stala Knihou roka 2000 a pre záujem čitateľov si onedlho vyžiadala ďalšie vydania a vyšla aj vo viacerých prekladoch.

V denníku Pravda publikovala Daniela Kapitáňová seriál paródií na najslávnejších detektívov Vražda v Slopnej. Paródia bola spracovaná pre rozhlasové vysielanie a vyšla aj ako kniha. Na pokračovanie uverejnila klasickú detektívku Zostane to v rodine, ktorá vyšla knižne pod názvom Nech to zostane v rodine! (2005). Za túto knihu sa v roku 2006 sa stala finalistkou prvého ročníka literárnej súťaže Anasoft litera (Anasoft litera je najlepšie ohodnotená a najprestížnejšia slovenská literárna cena za pôvodnú prózu). Jej próza je uverejnená aj v antológii súčasnej slovenskej prózy Päť x päť.