Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Richard Clayderman si obľúbil Bratislavu

Na snímke Richard Clayderman. Foto: youtube.com

O tomto klaviristovi sa hovorí, že vedel skôr hrať na klavíri ako písať.

Bratislava 1. februára (TASR) – Koncertný nedeľný večer (31.1.) patril v slovenskej metropole romantickému klavíru. V Incheba Expo aréne sa predstavil slávny francúzsky klavirista Richard Clayderman. Bola to jeho druhá návšteva Bratislavy, prvýkrát koncertoval v slovenskej metropole 3. decembra 2007 v športovej hale na Pasienkoch. Ballade pour Adeline či A Comme Amour pozná každý a Clayderman má s nimi úspech po celom svete. Bratislavu nevynímajúc.

„Je príjemné vrátiť sa do Bratislavy, je tu veľmi milé a srdečné publikum, rovnako ako ľudia, s ktorými som sa tu stretol, či už v hoteli alebo v hale. Bratislava je krásne mesto,“ povedal pre TASR po koncerte známy interpret.

„Baladu pre Adelku a ďalšie známe skladby mám v koncertnom repertoári stále, pridávam aj niekoľko filmových melódií, publikum si ich stále pýta,“ dodal Clayderman.



O tomto klaviristovi sa hovorí, že vedel skôr hrať na klavíri ako písať. „Často sa ma to pri rozhovoroch pýtajú, je to asi rovnako. Veľmi ma priťahoval klavír, ktorý sme mali doma. Nebol som síce výnimočne nadaný, ale je za tým veľmi veľa práce.“

A plány do ďalších dní? „Chcem pokračovať v koncertovaní, chcem navštíviť nové krajiny a chcem sa vrátiť aj do tých, kde som už vystupoval. A samozrejme pripraviť nové skladby pre publikum.“

Richard Clayderman (vlastným menom Philippe Pages *23.12.1953, Paríž) bol zázračným dieťaťom. Vypracoval sa aj vďaka podpore otca, ktorý bol učiteľom hudby. V dvanástich ho prijali na hudobné konzervatórium, ktoré úspešne ukončil ako 16-ročný. Preslávil sa najmä interpretáciou Balady o Adeline z roku 1976, čo bol jeho prvý singel, ktorého predaj dosiahol 22 miliónov nosičov v 38 krajinách sveta. Odvtedy získal 267 zlatých a 70 platinových ocenení a predal viac ako 100 miliónov albumov. Počas svojej kariéry nahral vyše 1300 melódií. Vytvoril si vlastný romantický štýl, v ktorom spojil klasické klavírne skladby s popovými melódiami. Je zapísaný v Guinnessovej knihe rekordov ako najúspešnejší klavirista sveta.