Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Rodný dom Martina Rázusa ožil spomienkou na jeho odkaz

Na snímke pomník Martina Rázusa. Foto: TASR/Michal Svítok

Séria spomienkových podujatí bude pokračovať vo štvrtok 18. októbra pri spisovateľovom pamätníku na Rázusovom nábreží v Bratislave.

Liptovský Mikuláš 17. októbra (TASR) – Životný odkaz i tvorbu slovenského básnika a prozaika Martina Rázusa pripomenie v tomto týždni pri príležitosti 130. výročia jeho narodenia séria podujatí v Liptovskom Mikuláši a v Bratislave. Stredajší program v spisovateľovom rodnom dome a záhrade v liptovskomikulášskej časti Vrbica ponúkol návštevníkom besedu so zakladajúcimi členmi Rázusovie klubu spisovateľov, vyhodnotenie literárnej súťaže či scénky z románu Maroško. Práve vonkajší vzhľad Rázusovie domu prešiel v uplynulom období značnou obnovou, ktorej cieľom bolo oživiť expozíciu a zaujať verejnosť.

Životný odkaz i tvorbu slovenského básnika a prozaika Martina Rázusa pripomenie v tomto týždni pri príležitosti 130. výročia jeho narodenia séria podujatí v Liptovskom Mikuláši a v Bratislave. Stredajší program v spisovateľovom rodnom dome a záhrade v liptovskomikulášskej časti Vrbica ponúkol návštevníkom besedu so zakladajúcimi členmi Rázusovie klubu spisovateľov, vyhodnotenie literárnej súťaže či scénky z románu Maroško. Práve vonkajší vzhľad Rázusovie domu prešiel v uplynulom období značnou obnovou, ktorej cieľom bolo oživiť expozíciu a zaujať verejnosť. Na snímke expozícia v Rázusovie dome v Liptovskom Mikuláši17. októbra 2018.
Foto: TASR - Miroslava Mlynárová


Riaditeľ mestského Múzea Janka Kráľa Jaroslav Hric pripomenul, že pôvodný dom, v ktorom sa spisovateľ narodil, môžeme v dnešnej dobe považovať za akýsi unikátny skanzen na sídlisku. Stojí síce na základoch starej Vrbice, no polohou hraničí so sídliskom Nábrežie. „Pre ľudí je to očarujúce miesto. Našou veľkou víziou bolo, ako tomu vdýchnuť život, aby to nebola len statická expozícia. Darí sa nám to v spolupráci s miestnymi spisovateľmi a amatérskymi výtvarníkmi, ktorí sa tu pravidelne stretávajú a začínajú tu tvoriť,“ priblížil Hric.

Dodal, že v rámci starostlivosti o expozíciu investovalo múzeum s podporou mesta do oplotenia, vymaľovania fasády či oživenia Maroškovej záhrady. V areáli okolo domu tak pribudlo množstvo ovocných stromov a kríkov.

Správca a lektor Rázusovie domu Štefan Packa poukázal najmä na hodnoty dnešnej spoločnosti, kde je kultúra na chvoste záujmu. „Nie je ľahké napĺňať odkaz Rázusa. Napriek tomu sa celá naša skupina liptovskomikulášskych spisovateľov bude snažiť naďalej tento odkaz rozvíjať a nadväzovať naň našou tvorbou,“ podotkol.

Životný odkaz i tvorbu slovenského básnika a prozaika Martina Rázusa pripomenie v tomto týždni pri príležitosti 130. výročia jeho narodenia séria podujatí v Liptovskom Mikuláši a v Bratislave. Stredajší program v spisovateľovom rodnom dome a záhrade v liptovskomikulášskej časti Vrbica ponúkol návštevníkom besedu so zakladajúcimi členmi Rázusovie klubu spisovateľov, vyhodnotenie literárnej súťaže či scénky z románu Maroško. Práve vonkajší vzhľad Rázusovie domu prešiel v uplynulom období značnou obnovou, ktorej cieľom bolo oživiť expozíciu a zaujať verejnosť. Na snímke Rázusovie dom vo Vrbici v Liptovskom Mikuláši dňa 17. októbra 2018.
Foto: TASR - Miroslava Mlynárová


Séria spomienkových podujatí bude pokračovať vo štvrtok 18. októbra pri spisovateľovom pamätníku na Rázusovom nábreží v Bratislave. Týždeň osláv zakončí v nedeľu 21. októbra v Liptovskom Mikuláši Deň Martina Rázusa, ktorý bude patriť hudobno-literárnemu pásmu Hoj zem drahá a prezentácii autorových kníh v evanjelickom kostole na Tranovského ulici.