Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Rok 2016 v kultúre: Koncerty, výstavy, festivaly. Čo bolo pre vás top?

Kombosnímka, ilustračné foto. Foto: TASR

Teraz.sk prináša chronológiu kultúrnych udalostí na Slovensku v roku 2016.

Bratislava 22. decembra (TASR/Tablet.TV) - TASR prináša výberovú chronológiu kultúrnych udalostí na Slovensku v roku 2016.

1. štvrťrok - JANUÁR – MAREC 2016



JANUÁR 2016



1. januára – Nadobudla účinnosť novela zákona o Fonde na podporu umenia, ktorá vymedzuje pojem profesionálny umelec v slobodnom povolaní.

1. januára – Nadobudol účinnosť nový autorský zákon, ktorý zabezpečí šírenie kultúry, vzdelania a vedy. Nahradil doterajšiu legislatívu pochádzajúcu z roku 2003.

9. januára - Slovenskú plesovú sezónu otvoril v rámci dlhoročnej tradície bratislavský Ples v opere. Už 16. ročník tohto prestížneho a dobročinného podujatia v historickej budove Slovenského národného divadla otvoril slávnostným úderom na gong 59-ročný anglický spevák a skladateľ Paul Young.



17. januára - Spevácke trio, Sisa Lelkes Sklovská, Dušan Jarjabek a Otokar Klein uviedli v staroslovienčine koncert chrámovej hudby Proglas - Slovanská Óda. Podujatie sa konalo v gréckokatolíckom Chráme apoštolov Petra a Pavla pod Sokolejom v Humennom.

19. januára – V rámci svetového turné The 60 years of music vystúpil na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave Ennio Morricone. Počas turné ho sprevádzal Český národný symfonický orchester, veľký spevácky zbor a ako sólistka vystúpila sopranistka Susanna Rigacci.

20. januára - Hudobný riaditeľ Opery SND Friedrich Haider oznámil svoju rezignáciu z funkcie z osobných dôvodov. Jedným z jeho argumentov bolo slabé finančné ohodnotenie umelcov opery.

21. januára – Výber z diela svetoznámeho španielskeho velikána Salvadora Dalího ponúkla výstava Salvador Dalí - Zhmotnenie surreálneho vo Východoslovenskom múzeu v Košiciach.

22. januára – Slovenské národné divadlo uviedlo premiéru opery Wolfganga Amadea Mozarta: Cosi fan tutte.

22. januára - Akademický maliar Ladislav Záborský sa dožil životného jubilea 95 rokov.

24. januára - Jedenásť osobností slovenskej vedy, medicíny, hospodárstva, umenia a športu si na javisku Slovenského národného divadla prevzalo ocenenie Krištáľové krídlo za rok 2015.



25. januára - Holandské predsedníctvo v Rade Európskej únie, ako aj nové predsednícke trio - Holandsko, Slovensko a Malta, odštartovalo v Bratislave slávnostným koncertom v historickej budove Slovenského národného divadla.

26. januára 2016 – Múzeum holokaustu ako memento pre súčasníkov i budúce generácie slávnostne otvorili v Seredi v mieste bývalého pracovného koncentračného tábora. Pásku na jeho rekonštruovaných prvých barakoch prestrihol prezident SR Andrej Kiska spolu s premiérom Robertom Ficom, predsedom NR SR Petrom Pellegrinim a ministrom kultúry Marekom Maďaričom.

Na snímke zľava predseda NR SR Peter Pellegrini, prezident SR Andrej Kiska a predseda vlády SR Robert Fico počas strihania pásky pri príležitosti slávnostného otvorenia Múzea holokaustu v Seredi v utorok 26. januára 2016.
Foto: TASR - Lukáš Grinaj


28. januára 2015 - Modrotlač a horehronský viachlasný spev boli zapísané do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. Okrem toho sa otvoril nový zoznam, a to najlepších spôsobov ochrany nehmotného kultúrneho dedičstva. Do neho sa ako prvá dostala Škola remesiel Ústredia ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV).

28. januára - Herec, režisér, scenárista, zakladateľ a bývalý viceprezident medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest (predtým Art Film) v Trenčianskych Tepliciach Peter Hledík sa dožil 70 rokov.

30. januára 2015 - Zrenovovaný kaštieľ v Budmericiach sprístupnili verejnosti. SNM bude toto účelové zariadenie ministerstva spolu s priľahlým parkom spravovať prostredníctvom svojho Múzea Červený Kameň.


FEBRUÁR 2016



3. februára – Medzinárodný festival komornej hudby Konvergencie pripravil na začiatok februára historicky prvé kompletné uvedenie sláčikových kvartet Dmitrija Šostakoviča na Slovensku. Pätnásť skladieb ruského klasika hudby 20. storočia, ktorý koexistoval v krehkej symbióze s totalitným režimom, zaznelo v priebehu troch dní a počas piatich koncertov vo Veľkej sále Slovenského rozhlasu v podaní renomovaného britského súboru Brodsky Quartet.

5. februára – Už dvanástykrát sa prešiel žilinskými ulicami karnevalový sprievod fašiangových masiek, do ktorého sa zapojilo viac ako 400 rôznych masiek z celého Slovenska. Osobnosťou tohtoročného karnevalu bola známa žilinská knihárka Lida Mlichová.

8. februára – Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave, Magistrát hlavného mesta Bratislavy a občianske združenie Musica aeterna zorganizovali v Primaciálnom paláci Koncert súboru starej hudby Musica aeterna.

10. februára – Peruánsky tenorista Juan Diego Flórez koncertoval v bratislavskej Redute.

12. februára - Textile art of Today 2015 znel názov výstavy s medzinárodnou účasťou, ktorú otvorili v Poprade.

12. februára – V bratislavskom MMC Clube sa konal koncert švédskej skupiny Movits! v rámci jej turné.

16. februára – Pri príležitosti Týždňa deťom s rakovinou sa v bratislavskej Katedrále sv. Martina uskutočnila spomienková slávnosť a benefičný koncert.

17. februára – Filmový festival Expedičná kamera, ktorý sa konal v Ateliéri Babylon na Námestí SNP v Bratislave, priniesol výber najlepších cestovateľských a outdoorových filmov sezóny zo svetovej produkcie.

17. februára - V priestoroch mestskej knižnice v Piešťanoch sa konala vernisáž víťazných fotografií 4. ročníka súťaže Slovak Press Photo.

19. februára – Slávnostný koncert pri príležitosti 70. výročia vzniku Slovenského filharmonického zboru sa uskutočnil v Koncertnej sieni v Bratislave.

24. februára – Galéria Mestského kultúrneho centra v Malackách zorganizovala besedu na cestovateľskú tému spojenú s premietaním fotografií Expo Milano 2015.

26. februára – V Poštovom múzeu v Banskej Bystrici otvorili výstavu Paličkovaná čipka a uviedli poštovú známku "Veľká noc 2016: Paličkovaná čipka"

26. februára - Štátne divadlo v Košiciach uviedlo 1. premiéru opery Georga Friedricha Händela: Alcina.


MAREC 2016



2. marca - Nemecká skupina Scorpions vystúpila v rámci turné a oslavy 50. výročia svojho vzniku v košickej Steel Aréne.

Na snímke členovia nemeckej hard-rockovej skupiny Scorpions zľava sólový gitarista a spevák Rudolf Schenker a bubeník James Kottak a počas koncertu v Steel Aréne v Košiciach 2. marca 2016.
Foto: TASR - František Iván


3. marca - Galéria mesta Bratislavy uviedla výstavu Malý princ - ilustrácie Antona de Saint-Exupéryho zo zbierky Michaela Andreasa Wahleho.

4. marca – Cieľom interaktívnej výstavy Klobúk dole, pán Brunovský bolo priblížiť deťom hravou formou život a dielo jedného z najvýznamnejších slovenských grafikov a maliarov. Výstava v spolupráci s Bibianou - Medzinárodným domom umenia pre deti v Bratislave sa uskutočnila v Poprade

5. marca – V Štátnej opere v Banskej Bystrici sa konala premiéra národnej opery Jána Cikkera Juro Jánošík.

6. marca – V bratislavskom divadle Aréna sa uskutočnil Koncert filmovej hudby.

7. marca – Americký jazz fusion hudobník Stanley Clarke odohral koncert v Istropolise v Bratislave.

12. marca - Život a umenie krajiny vychádzajúceho slnka priblížil festival japonskej kultúry Nippon v Košiciach.

12. marca - Slovenská verejnosť spoznala víťazov 16. ročníka ankety OTO - Osobnosti televíznej obrazovky za rok 2015. Do siene slávy uviedli herca Emila Horvátha. Cenu absolútny OTO za najväčší počet hlasov spomedzi všetkých víťazov získala Adela Banášová, ktorá získala ocenenie aj v kategórii moderátorka televíznych programov.

Adela Banášová, archívna snímka
Foto: TASR/Michal Svítok


15. marca - Slávnostná prezentácia publikácie Spomienky na Diószeg - história židovskej komunity v Diószegu sa konala v Múzeu židovskej kultúry v Bratislave.

15. marca – Taliansky spevák Eros Ramazzotti vystúpil v rámci turné Perfetto na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave.

16. marca – V Banskej Bystrici odštartoval týždeň francúzskeho filmu Creme de la creme III.

17. marca – V bratislavskom Primaciálnom paláci sa uskutočnil slávnostný koncert Ligy za duševné zdravie pri príležitosti oslavy 15 rokov Ligy za duševné zdravie.

17. marca – Začal sa 23. ročník Medzinárodného festivalu filmových klubov Febiofest.

19. marca - Animačný program pre verejnosť predstavil nové edukačné hry k stálej expozícii Dominika Skuteckého vo Vile Dominika Skuteckého v Banskej Bystrici.

19. marca - Módna prehliadka pod názvom Finding characters v Košiciach bola debutom mladej generácie návrhárov zo skupiny We Love Very Simple.

22. marca – Bratislavské Múzeum dopravy sprístupnilo výstavu Objavy a vynálezy, ktoré zmenili náš svet.

22. marca – Uskutočnil sa v Martine 4. ročník súťažnej prehliadky amatérskej filmovej tvorby CINEAMA 2016.

30. marca - Slávnostná premiéra slovenského filmu Agáva sa konala v Bratislave.



2. štvrťrok - APRÍL – JÚN 2016



APRÍL 2016



1. apríla – Storočnici Svetozára Hurbana Vajanského bol venovaný 16. ročník podujatia Noc s Andersenom v Hornonitrianskej knižnici v Prievidzi.

VŠETKY ČLÁNKY NA TÉMU: Rok S. H. Vajanského

.

Na snímke Svetozár Hurban Vajanský.
Foto: kramerius.nkp.cz


1. apríla – Na koncerte Mládežníckeho orchestra Gustava Mahlera v rámci Veľkonočného turné 2016 v Bratislave zazneli dve diela autorov 20. storočia - hudba k baletu Lontano skladateľa Györgya Ligetiho a Koncert pre husle a orchester č. 2 Bélu Bartóka, skladateľa, klaviristu a etnomuzikológa.

5. apríla – Otvorenie expozície originálnych IKON, teda duchovných kresťanských obrazov maľovaných na dreve, sa uskutočnilo v Žiline.

7. apríla - Slovenská insitná maliarka Alžbeta Čížiková sa dožila jubilea 80 rokov.

8. apríla – V seneckej Galérii Labyrint otvorili výstavu Pocta Albínovi Brunovskému venovanú jeho nedožitým 80. narodeninám

10. apríla - Otvorenie medzinárodného Festivalu Aničky Jurkovičovej - celoslovenskej prehliadky neprofesionálnych divadelných súborov sa konalo v Novom Meste nad Váhom.

14. apríla – V podaní medzinárodného sláčikového kvarteta Goya Quartet zazneli na koncerte v Bratislave skladby Alfreda Schnittkeho a Wolfganga Rihma a v slovenskej premiére aj dielo Gerharda Deissa.

16. apríla - Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) vyhlásila počas galavečera v Slovenskom národnom divadle laureátov národnej filmovej ceny Slnko v sieti za najkvalitnejšie filmy a tvorivé výkony za roky 2014 a 2015. Večeru dominoval film Eva Nová, ktorý získal päť ocenení.

Na snímke zľava režisér Marko Škop a herci Emília Vášáryová a Milan Ondrík získali ocenenie Slnko v sieti v jednotlivých kategóriach za film Eva Nová 16. apríla 2016 v Bratislave.
Foto: TASR/Jakub Kotian


17. apríla - Hráč na cugarskom šamisene Keisho Ohno predstavil v Nitre čaro tradičnej i modernej šamisenovej hudby. Jeho vystúpenie bolo súčasťou 19. ročníka medzinárodnej výstavy Bonsai Slovakia.

17. apríla - Maliar, grafik a fotograf Rudolf Sikora, ktorý je jedným z popredných predstaviteľov konceptuálneho výtvarného umenia na Slovensku, sa dožil 70 rokov.

18. apríla – V bratislavskom kine Mladosť bola slávnostná projekcia dokumentu Obchod na korze za účasti herečky Zuzany Kronerovej pri príležitosti 50. výročia udelenia Ceny americkej filmovej akadémie (Oscar).

Záber z filmu Obchod na korze
Foto: Youtube


18. apríla - Otvárací koncert 26. stredoeurópskeho festivalu koncertného umenia Central European Music Festival sa uskutočnil v žilinskom Dome umenia Fatra.

19. apríla - Bližšie spoznanie kultúry, módy, umenia a života za východnou hranicou Slovenska ponúkli Dni Ukrajiny, ktoré sa v Košiciach konali do 28. apríla.

21. apríla - Štyri symfonické koncerty, päť komorných koncertov, vrátane jedného hudobno-literárneho večera, či výstava obrazov patrili k programu 61. ročníka festivalu Košická hudobná jar.

21. apríla – V Mestskej knižnici v Bratislave odštartoval 10. ročník charitatívnej akcie Bratislavská burza kníh.

22. apríla – Štátna opera v Banskej Bystrici v spolupráci s japonským umeleckým prostredím pripravila podujatie s názvom Japonské dni. V rámci nich sa predstavili umelci z krajiny vychádzajúceho slnka svojou tradičnou i európskou hudobnou kultúrou.

25. apríla – Univerzitná knižnica v Bratislave zorganizovala podujatie "Cervantes na Slovensku: Don Quijote slovom a obrazom".

25. apríla – V Bratislave sa začal literárny festival Anasoft litera fest, ktorý je súčasťou rovnomennej literárnej ceny. Súčasťou festivalu bola i výstava Knižná ilustrácia v slovenskej beletrii.

27. apríla – Slávnostné odovzdávanie výročných cien a prémií Literárneho fondu za novinársku tvorbu za rok 2015 sa uskutočnilo v Obradnej sieni Zichyho paláca v Bratislave.

27. apríla – Na Bojnickom zámku sa začal Medzinárodný festival duchov a strašidiel. Inscenované podujatie ako špeciálny produkt kultúrneho turizmu v spojení s bojnickým zámkom sa každoročne sústreďuje na tie udalosti a príbehy z dejín zámku, ktoré v sebe skrývajú historické prekvapenia a strašidelné motívy zo známych legiend a povestí v rámci voľnejšie adaptovaného literárneho scenára.

30. apríla – Bratislavské Divadlo Nová scéna uviedlo 2. premiéru svetového muzikálového hitu Mačky/Cats.


MÁJ 2016



2. mája – V Literárnom múzeu SNK v Martine otvorili krajské kolo celoštátnej postupovej súťaže a prehliadky v umeleckom prednese poézie a prózy, v tvorbe recitačných kolektívov a divadiel poézie detí, mládeže a dospelých Vajanského Martin 2016 .

5. mája – Otvorenie 10. ročníka Minifestivalu európskeho filmu 7x7 sa uskutočnilo v bratislavskom kine Lumiére. V rámci festivalu bolo do 22. júna premietnutých 7 európskych filmov v siedmich slovenských mestách, v Bratislave, Nitre, Banskej Bystrici, Žiline, Poprade, Prešove a Košiciach.

5. mája – Oscarový skladateľ filmovej hudby Hans Zimmer predviedol svoje majstrovstvo v Bratislave. Slovenskému publiku predstavil naživo najznámejšie melódie z filmov Šofér slečny Daisy, Madagaskar, Gladiátor, Da Vinciho kód, Interstellar či svoju hudbu z filmových hitov Leví kráľ a Piráti z Karibiku.

9. mája – V bratislavskom SND sa uskutočnilo slávnostné otvorenie 12. ročníka festivalu Nová dráma/New drama 2016.

12. mája - Svetoznámy fotograf Yuri Dojc, pôvodným menom Juraj Dojč, sa dožil 70 rokov.

13. mája – V Dom umenia v Piešťanoch vystúpil umelecký súbor Lúčnica.

14. mája – Občianske združenie Bábence Krakovany zorganizovalo v Krakovanoch Festival paličkovanej čipky s medzinárodnou účasťou.

14. mája - Festival hudby a trdelníka s názvom Trdlofest priniesol bohatý kultúrny program, ochutnávky Skalického trdelníka a sprístupnenie historických pamiatok mesta Skalica pre verejnosť zdarma.

15. mája – Dni starej hudby (DSH) vstúpili tento rok do tretieho desaťročia svojej existencie ako etablované medzinárodné podujatie hlavného mesta. Východiskom tematického zamerania 21. ročníka DSH v čase od 15. mája do 7. júna boli dve významné európske osobnosti: český kráľ Karol IV. (700. výročie narodenia) a súčasník anglickej kráľovnej Alžbety I. William Shakespeare (400. výročie úmrtia).

17. mája - Rozprávkovým sviatkom bol festival detských rozhlasových rozprávok Zázračný oriešok s podtitulom Kniha v rozhlase – rozhlas v knihe. Jeho deviaty ročník sa uskutočnil v Piešťanoch pod záštitou ministra kultúry SR Mareka Maďariča a veľvyslankyne ČR na Slovensku Livie Klausovej.

17. mája - Akademický sochár Juraj Hovorka sa dožil životného jubilea 90 rokov.

20. mája – Vyvrcholil Medzinárodný filmový festival Ekotopfilm - Envirofilm 2016, ktorý prebiehal od 16. mája v Banskej Bystrici a Bratislave. V bratislavskom Primaciálnom paláci odovzdali ceny 22 víťazným filmom festivalu, ktoré určila medzinárodná porota. Medzi ocenenými bol aj slovenský film Púštna ruža, ktorej autorom je Michal Rybanský.

Záber z Ekotopfilm – Envirofilm 2016
Foto: Ekotopfilm - Envirofilm 2016


21. mája – V rámci 12. ročníka celoslovenského podujatia Noc múzeí a galérií ostali dvere múzeí a galérií otvorené pre návštevníkov do neskorých večerných a nočných hodín, aby im umožnili prehliadku expozícií. Popritom ponúkli bohatý sprievodný program.

22. mája – Slovenské národné divadlo v Bratislave uviedlo premiéru opery Giuseppe Verdiho Simon Boccanegra.

25. mája – V bratislavskej letnej čitárni U červeného raka sa uskutočnilo slávnostné otvorenie výstavy fotografií - Tamara Reháčková: Záhrada v záhrade. Prinieslo pohľad krajinnej architektky, ktorá navštívila japonské záhrady počas troch ročných období - na jar, v lete a na jeseň.

27. mája – V rámci Francúzskeho víkendu v bratislavskom kine Lumiére bolo predstavených osemnásť frankofónnych filmov s dôrazom na žánrovú a tematickú pestrosť.

29. mája - Vystúpením Kandráčovcov vyvrcholil Rusínsky festival vo Svidníku. Jednou z nosných myšlienok festivalu je snaha Rusínov ukázať, že sú národom pripraveným zdieľať svoje kultúrne bohatstvo a zároveň národom otvoreným príležitosti poučiť sa z tradícií, skúseností a smerovania národov a kultúr iných.

31. mája - Dvojvýstavou z tvorby talianskych architektov a dizajnérov v Dvorane Ministerstva kultúry SR v Bratislave otvorili tradičný júnový festival talianskej kultúry a gastronómie na Slovensku Dolce Vitaj.


JÚN 2016



1. júna – V areáli futbalového štadióna Lokomotíva v Košiciach vystúpila fínska skupina Nightwish.

1. júna – Začal sa tradičný júnový festival Dolce Vitaj, ktorý bol opäť pestrou prehliadkou talianskej kultúry a gastronómie na Slovensku. Jeho 9. ročník si okrem hlavného mesta vychutnali aj v Martine, Poprade, Trenčianskych Tepliciach a Banskej Bystrici.

2. júna – Udeľovanie Ceny Daniela Rapanta za rok 2016 sa uskutočnilo v Knižnici slovenskej štátnosti v Bratislave. Laureátmi sa stali Valerián Bystrický a Karol Fremal.

3. júna - Popredná umelkyňa Soňa Valentová, ktorej herecké kreácie osobito zarezonovali v divadle, filme i v televízii, sa dožila 70 rokov.

V roku 1946 sa narodila v Trnave divadelná a filmová herečka SOŇA VALENTOVÁ, členka Činohry Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave.
Foto: TASR/Daniel Veselský


4. júna – Atmosféru začiatku 20. storočia už po šiesty raz oživil tradičný Modranský piknik. Privítal špeciálnych dídžejov Gramophon Brothers hrajúcich na rôznych platniach.

6. júna - Veľvyslanectvo Maďarska v Bratislave a Maďarský inštitút zorganizovali v Bratislave celotýždňovú sériu podujatí s názvom "Viac ako sused".

8. júna - V Bratislave odštartoval 41. ročník Kultúrneho leta a hradných slávností 2016. Najväčší a najstarší mestský festival na Slovensku ponúkol počas troch mesiacov viac ako 350 programov plných tanca, hudby, zábavy a umenia.



8. júna – Druhý ročník festivalu Asynchronie v Bratislave bol prehliadkou tvorby mladých skladateľov. Podujatie, ktoré vytvára priestor pre prezentáciu tvorby študentov kompozície a mladých skladateľov do 30 rokov z celého Slovenska i zahraničia, prebiehalo v priestoroch Vysokej školy múzických umení (VŠMU) a Slovenského rozhlasu.

10. júna – Trojdňový maratón spevu a tanca pod názvom Folklórne dni rozveselil Veľkú Lehotu v okrese Žarnovica. Okrem vystúpení miestnych skupín a súborov, divadelných predstavení a ukážok remeselníkov prebehlo slávnostné odhalenie unikátnej drevenej sochy gajdoša, vyrobenej zo starej lipy.

10. júna - Peter Mikulík, ktorý je režisérom Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave, sa dožil 75 rokov.

11. júna - Ukážky historických tradičných a netradičných remesiel, šermiarskeho umenia či lukostreľby ponúkli Levické hradné slávnosti, ktoré sa konali v okolí a areáli Levického hradu.

12. júna – Deň krivých zrkadiel v Bratislave otvoril dvere do sveta ľudí s mentálnym postihnutím. V rôznych mestách Slovenska sa uskutočnili koncerty, predstavenia, tanečné vystúpenia či rozličné sprievodné podujatia.

15. júna - Festival Viva Italia oslávil tento rok piaty ročník. Počas štyroch júnových dní ponúkol v centre Popradu atmosféru z juhu Európy. Organizátori ponúkli nielen taliansku gastronómiu, ale aj južanskú hudbu a kinematografiu.

17. júna – V Košiciach sa začal filmový festival Art Film Fest 2016, na ktorý pricestovali zahraniční filmári z celého sveta.



17. júna - Akademický maliar Milan Bočkay sa dožil 70 rokov.

19. júna – Záverečný galaprogram 57. ročníka Medzinárodného folklórneho festivalu Myjava sa konal v amfiteátri Trnovce v Myjave.

20. júna – Banská Bystrica žila do 24. júna 5. ročníkom Festivalu umenia a dizajnu FUBABY 2016. Umelci zo všetkých sfér, speváci, herci, maliari či sochári vytvorili počas týždňa diela, ktoré boli použité aj na skrášlenie krajského mesta pod Urpínom.

21. júna – Na Bratislavskom hrade otvorili výstavu Až na kov - záchrana zbierok z hradu Krásna Hôrka. Výstava prezentovala výsledky výskumov, konzervované a reštaurované predmety z hradu Krásna Hôrka.

22. júna – Letná čitáreň U červeného raka v Bratislave bola dejiskom besedy s laureátmi Ceny Jána Johanidesa 2016 Altou Vášovou a Petrom Balkom.

23. júna – Svetový kongres esperanta privítal esperantistov z celého sveta. Prestížne podujatie venované téme jazykovej spravodlivosti sa prvýkrát v histórii uskutočnilo na Slovensku v Nitre.

23. júna – Medzinárodný festival tanečnej piesne Bratislavská lýra oslávil 50. výročie svojho vzniku. Podujatie úspešne prezentujúce Bratislavu na európskej kultúrnej scéne sa prvýkrát uskutočnilo 23. júna v roku 1966 v PKO.

Bratislava, 15. jún 1968. Na archívnej snímke Helena Vondráčková a Waldemar Matuška spievajú pieseň "To se nikdo nedoví" na III. medzinárodnom festivale populárnych piesní Bratislavská lýra 1968 v PKO.
Foto: TASR/Alojz Prakeš


27. júna - Prozaik, prekladateľ a publicista Pavel Vilikovský sa dožil 75 rokov.

28. júna – V hlavnom meste sa začal 5. ročník Bratislavského organového festivalu (BOF), ktorý predstavil organ opäť trochu inak, v kombinácii so spevom a barokovou trúbkou, v extravagantnej polohe siahajúcej až k hraniciam pop music, v improvizačnom projekte s recitátorom, ale aj v klasickej disciplíne - veľkom organovom recitáli.

29. júna - Židovskú kultúru priblížil verejnosti piaty ročník festivalu Mazal Tov, ktorý sa konal v Košiciach.


JÚL 2016



1. júla – Krátke tanečné vystúpenia pod názvom Staromestská fiesta prebiehali do 27. augusta s cieľom zabaviť a roztancovať historické centrum Bratislavy.

1. júla - Nočná prehliadka Oravského hradu s názvom Noc krvavej grófky sa konala v Oravskom Podzámku.

2. júla - Festival Viva Musica! pripravil v slovenskej metropole 27 špičkových koncertov, ktoré sa uskutočnili na 16 pódiách po celom meste.

6. júla – Britská heavymetalová kapela Iron Maiden odohrala koncert na letisku v Žiline.



7. júla – Európsky summit regiónov a miest v Bratislave otvoril slávnostný koncert, ktorý sa konal na nádvorí bratislavského hradu Devín s podtextom silnej kultúrnej a spoločenskej identity.

7. júla – Na trenčianskom letisku odštartoval 20. ročník hudobného festivalu Pohoda.

8. júla – Otvárací koncert 71. ročníka najstaršieho stredoeurópskeho festivalu komornej hudby Istropolitana sa uskutočnil v Trenčianskych Tepliciach.

12. júla – Mestské centrum kultúry v Malackách bolo dejiskom Letného čítania s hrdinami detských kníh v rámci malackého Kultúrneho leta.

14. júla – V Slovenskom technickom múzeu v Bratislave otvorili výstavu a stálu funkčnú expozíciu Fenomén jednotného času, ktorá predstavila stručný prierez históriou a vývojom centrálne riadených elektrických hodín na území bývalého Československa.

14. júla - Herec, scenárista, režisér a pedagóg Juraj Sarvaš, známy aj ako popredný predstaviteľ umeleckého prednesu, sa dožil životného jubilea 85 rokov.

18. júla – Na hrade Modrý kameň sa konalo podujatie Letná noc.

22. júla - Najväčší česko–slovenský multižánrový a multigeneračný hudobný festival Cibula Fest otvoril svoje brány na letisku v Holíči.

25. júla – Medzinárodne uznávaná operná speváčka a pedagogička Magdaléna Hajóssyová sa dožila 70 rokov.

29. júla - Štrnásť súborov a speváckych skupín a 26 sólistov sa predstavilo na dvojdňovom podujatí Letorosty spod Bradla v obci Košariská v Myjavskom okrese. Na kopaniciach vystúpilo 130 umelcov zo Slovenska a Moravy.


AUGUST 2016



1. augusta - V aule Univerzity Komenského v Bratislave slávnostne otvorili 52. ročník letnej školy slovenského jazyka a kultúry Studia Academica Slovaca (SAS).

3. augusta – Ortodoxná židovská synagóga v Prešove bolo miestom vernisáže izraelskej umelkyne Esther Shilo Obrazy z papiera.

4. augusta – Vernisáž výstavy Môj vienok zelený dolu vodou padá... otvorila v priestoroch Makovického domu v Žiline 54. ročník medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni v Terchovej.

5. augusta – Program 13. Trnavského Jazzyka bol nabitý zvučnými džezovými menami. Vystúpilo na ňom rekordných päť desiatok účinkujúcich, osobnosti domácej hudobnej scény i umelci z Českej republiky, Poľska, Nórska, Nemecka, Turecka, Indie a USA.

6. augusta – Banskoštiavnické centrum ožilo ľudovou kultúrou a tradíciami vďaka podujatiu Nezabudnuté remeslá. Akcia priblížila nielen miestne remeselné tradície, ktoré prežili až do súčasnosti, ale i tie nové a moderné.

9. augusta – Na Šafárikovom námestí v Bratislave slávnostne otvorili Medzinárodnú výstavu politických karikatúr.

13. augusta – Združenie hradu Bystrica zorganizovalo podujatie Noc hradov a zrúcanín 2016 v areáli Považského hradu pri Považskej Bystrici.

14. augusta – V rámci podujatia Soirée s operetou a piknikom na Trenčianskom hrade si mohli návštevníci vypočuť operetu Láska na Považí v dvoch dejstvách.

15. augusta - Jubilejný 25. ročník podujatia Mosty, ktorého hlavnou ideou je spájať rôzne náboženstvá, kultúry a myšlienky, sa uskutočnil v liptovskomikulášskej židovskej synagóge.

18. augusta - Štyri dni plné filmu, hudby a divadla priniesol do Bytče druhý ročník festivalu Hviezdne noci, ktorý sa konal v historických bytčianskych lokalitách.

19. augusta - Kostýmová výtvarníčka Helena Bezáková, ktorá sa v druhej polovici 20. storočia významne podieľala na formovaní slovenského kostýmového výtvarníctva, sa dožila životného jubilea 80 rokov.

20. augusta - Muzikálový festival Jozefa Bednárika 2016 sa konal na Terase muzikálovej slávy v areáli kúpeľov v Brusne. Na podujatí zameranom na muzikálovú, divadelnú a filmovú hudbu nechýbala však ani opereta, kabaret či šansón.



22. augusta – V košickom KLUBe otvorili výstavu Ženy v slovenskej architektúre. Súčasťou podujatia bola prednáška o výstave a činnosti združenia Women Architects.

28. augusta – Český folkový hudobník Jaromír Nohavica koncertoval na hrade Červený kameň.


SEPTEMBER 2016



7. septembra – Premietaním výberov z historických žurnálov z archívov Slovenského filmového ústavu sa začali v Banskej Štiavnici Salamandrové dni, ktoré 11. septembra uzavreli banskoštiavnické kultúrne leto.

9. septembra – Kultúrny dom v Oravskej Polhore bol dejiskom 17. ročníka Medzinárodného gajdošského festivalu Gajdovačka 2016.

10. septembra – Deň otvorených dverí v Slovenskom národnom divadle sa uskutočnil v novej budove SND v Umelecko-dekoračných dielňach. V rámci podujatia prebehla autogramiáda hercov, tanečníkov a spevákov, workshopy venované divadelným remeslám, Kino SND venované zosnulým umelcom a premiéra inscenácie pre deti Nepredajme nevestu!
SNP.

11. septembra – Synovec svetoznámeho pop-artového umelca Andyho Warhola James Warhola osobne otvoril unikátnu výstavu Andy Warhol/James Warhola. Výstava v Zoya museum v Modre potrvá do 10. februára 2017.

11. septembra - Koncert v Bazilike sv. Mikuláša v Trnave uzatvoril tohtoročné Trnavské organové dni, ktoré už 21 rokov prinášajú do mesta tóny známych i menej známych skladieb svetových hudobných skladateľov.

12. septembra – 23. medzinárodný výtvarný festival Snina 2016 navštívili umelci z Európy, Ázie i Afriky.

14. septembra – V Galérii umelcov Spiša v Spišskej Novej Vsi sa konalo uvedenie výstavy fotografií pod názvom Joel Meyerowitz: Ground zero. Výstava ponúkla výber z dokumentárneho projektu amerického fotografa, ktorý exkluzívne fotil Dvojičky po 11. septembri 2001.

14. septembra – Tvorivé a životné zázemie spisovateľa Vincenta Šikulu predstavila vernisáž fotografií s názvom Aktovka Vincenta Šikulu, ktorá sa uskutočnila v Modre pri príležitosti jeho nedožitých 80. narodenín.

15. septembra – Začal sa outdoorový filmový festival pod holým nebom s názvom Slnko na skalách. Priaznivci hôr a skál si v prostredí Rajeckej doliny vychutnali premietanie filmov a videí zachytávajúcich zaujímavých ľudí a nevšedné výkony.

18. septembra – Metropolitný orchester Bratislava otvoril koncertom v bratislavskom Mestskom divadle Pavla Országha-Hviezdoslava piatu operetnú koncertnú sezónu.

18. septembra - Zmes klasických diel, medzižánrových presahov, ale aj filmové projekcie či koncert pre deti ponúkol 17. ročník medzinárodného festivalu komornej hudby Konvergencie. Na podujatí, ktoré prebiehalo v Bratislave od 18. do 25. septembra, sa okrem domácich umelcov predstavili svetoznámi interpreti - Isabelle van Keulen, Ilya Gringolts a Daniel Rowland.

18. septembra – Asociácia súčasného divadla v spolupráci so Slovenským centrom AICT - Medzinárodnej asociácie divadelných kritikov vyhlásila v Štúdiu novej budovy SND v Bratislave laureátov 21. ročníka Divadelných ocenení sezóny DOSKY 2016. Najúspešnejšou inscenáciou sa stala Fanny a Alexander Činohry Slovenského národného divadla.

Na snímke herec Richard Stanke, ktorý získal ocenenie za Najlepší mužský herecký výkon za postavu Eduarda Vergérusa v inscenácii Fanny a Alexander Činohry Slovenského národného divadla.
Foto: TASR - Jakub Kotian


18. septembra – Vyvrcholením kultúrnej sezóny hlavného mesta SR bol aj v tomto roku 12. NAPS Medzinárodný ekumenický koncert, ktorý sa konal v historickej budove Slovenského národného divadla v Bratislave. Tretí rok po sebe bol tento koncert, ktorého poslaním je umením spájať ľudí, prehlbovať dialóg a podporovať toleranciu medzi národmi a náboženstvami, záverečným podujatím Kultúrneho leta a hradných slávností v Bratislave.

19. septembra - Peter Macsovszky sa stal 11. laureátom prestížnej slovenskej literárnej ceny Anasoft litera. Ocenenie získal za román Tantalópolis, ktorý vyšiel vo vydavateľstve Drewo a srd/Vlna.

23. septembra – Odštartoval jubilejný 25. ročník Medzinárodného festivalu (MF) Divadelná Nitra, ktorý tohto roku niesol tému prepojenia modernej spoločnosti v Európe.

26. septembra – Kostol Navštívenia Panny Márie v Považskej Bystrici bol dejiskom recitálu českej speváčky Lucie Bílej za klavírneho sprievodu Petra Maláska.

28. septembra – Rozhlas a televízia Slovenska uviedli predpremiéru duchového dokumentu Juraj Turzo.

30. septembra – Témou 10. ročníka medzinárodného podujatia Európska noc výskumníkov 2016 boli Hranice poznania. Okrem Slovenského národného múzea sa podujatie konalo aj v Slovenskej národnej galérii, ktorá priblížia výskum v galerijnom prostredí a odhalila výskumné aspekty svojej práce.

30. septembra - Štátne divadlo v Košiciach uviedlo premiéru opery Giacoma Pucciniho: Bohéma (v origináli La boheme).

OKTÓBER 2016



1. októbra – V Múzeu dopravy v Bratislave bola vernisáž Ivan Hutlák: Železnice vo fotografii. Na výstave trvajúcej do 31. decembra 2016 autor predstavuje krásu i techniku slovenských železníc, rušne, trate aj prírodu, cez ktorú prechádzajú.

3. októbra – Slovenská speváčka a skladateľka Jana Kirschner koncertovala v Tabačke Kulturfabrik v Košiciach.

5. októbra – V Banskej Bystrici odštartoval multižánrový festival Barbakan.

7. októbra – Vlastivedné múzeum v Hlohovci sa stalo dejiskom otvorenia bienále medzinárodnej súťaže kresleného humoru Fraštacký tŕn.

8. októbra – Kanadský spevák Bryan Adams sa po desiatich rokoch vrátil do Košíc, keď v tamojšej Steel Aréne odohral jediný koncert na Slovensku.

9. októbra - Básnik, dramatik, spisovateľ, prekladateľ a inovátor detskej literatúry Ľubomír Feldek, ktorý je považovaný za majstra rôznych literárnych žánrov, sa dožil životného jubilea 80 rokov.

12. októbra - Veľký narodeninový koncert Marika Gombitová a priatelia, ktorý sa uskutočnil na bratislavskom Zimnom štadióne Ondreja Nepelu, bol veľkolepým návratom skvelej slovenskej speváčky.



13. októbra 2016 – V Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca v Bratislave sa uskutočnilo udeľovanie cien a ukončenie 13. ročníka Medzinárodného festivalu animovaných filmov pre deti Bienále animácie Bratislava BAB 2016.

14. októbra – Divadlo J. G. Tajovského vo Zvolene uviedlo premiéru inscenácie Denník Anny Frankovej v novej dramatizácii určenej pre všetky vekové kategórie.

18. októbra - Poctou úspešným českým a slovenským interpretom a úspešným pesničkám bol galakoncert Lýra 50 Mám rozprávkový dom. V bratislavskej Incheba Expo aréne zazneli piesne, ktoré prežili desiatky rokov a ktoré mali premiéru na medzinárodnom autorskom piesňovom festivale Bratislavská lýra.



21. októbra - Hudobné legendy aj talenty budúcnosti ponúkol trojdňový 42. ročník medzinárodného festivalu Bratislavské jazzové dni (BJD), ktorý sa uskutočnil v bratislavskej Inchebe.

23. októbra - Pri príležitosti osláv 20. výročia Krištáľového krídla pripravili jeho organizátori putovnú výstavu s názvom Osobnosti Krištáľové krídlo za 20 rokov. Slávnostne ju otvorili v Divadle Andreja Bagara v Nitre, po nej sa predstaví v ďalších štyroch slovenských mestách vrátane Bratislavy. Putovná výstava Osobnosti Krištáľové krídlo rozpráva príbeh 20 rokov oceňovania najúspešnejších osobností Slovenska.

24. októbra – Bratislavský V-klub bol dejiskom programu Večer s jubilantmi, ktorý bol venovaný slovenským osobnostiam pri príležitosti ich životných jubileí. Hosťami boli Július Binder, Ľubomír Feldek a Juraj Sarvaš.

25. októbra – Divadelný a filmový herec Dušan Jamrich, ktorý patrí k popredným osobnostiam slovenskej divadelnej kultúry a filmovej i televíznej tvorby, sa dožil životného jubilea 70 rokov.
jej živote a tvorbe na podujatí v Poľskom inštitúte v Bratislave.

27. októbra – Na otváracom koncerte novej 68. sezóny Slovenskej filharmónie sa súbor v bratislavskej Redute predstavil pod taktovkou čínskeho dirigenta Muhaia Tanga.

27. októbra - Pri príležitosti 70. výročia založenia otvorilo bratislavské Divadlo Nová scéna v priestoroch svojej kaviarne výstavu s názvom Divadlo v čase – Čas v divadle. Cieľom bolo čo najkomplexnejšie podať obraz všetkého, čo Nová scéna ako druhé profesionálne divadlo v Bratislave za doterajšie roky svojho pôsobenia urobilo, či už ide o oblasť činohry, spevohry alebo formovania divadla pre deti a mládež.

30. októbra - Dnes už legendárna slovenská skupina Elán odohrala megakoncert v košickej Steel Aréne v rámci svojho turné Živých nás nedostanú.


NOVEMBER 2016



2. novembra – V Bratislavskom kine Lumiére sa začal Japonský filmový festival.

3. novembra – Hlavným cieľom rozsiahlej festivalovej prehliadky s názvom Epoché, ktorá sa konala od 3. do 15. novembra v rôznych koncertných sálach v Bratislave, bolo predstaviť slovenské hudobné umenie v širokom historickom a interpretačnom rozmere a uviesť diela skomponované na našom území od čias renesancie po 20. storočie.

7. novembra - Na koncerte speváka Petra Cmorika v Prešove sa ako hosť predstavila skupina Peter Bič Project.

8. novembra - Otvorením výstavy kresleného humoru ukrajinského výtvarníka Oleksandra Kustovského sa v prešovskom Wave klube začal multižánrový festival Alternatívny kvocient 2016.

8. novembra – V Slovenskom národnom divadle v Bratislave sa uskutočnila vernisáž Bienále divadelnej fotografie 2016 spojená so slávnostným vyhlásením laureátov. Výstava potrvá do 2. januára 2017.

10. novembra - Bratislava ožila pražskou kultúrou pri otvorení divadelného multižánrového festivalu Dni Prahy. Podujatie, ktoré sa v hlavnom meste konalo do 11. decembra, prinieslo koncerty, výstavy či divadelné predstavenia z pražskej dielne.

10. novembra - Premiéra filmu IMT Smile a Lúčnica made in Slovakia sa uskutočnila v Cinemax Bory Mall v Bratislave.

11. novembra – Česká speváčka Hana Zagorová vystúpila na galakoncerte v Dome kultúry v Seredi.

12. novembra – Podstavekova heligónka bol názov 16. ročníka festivalu heligonkárov z celého Slovenska, ktorý sa konal v Mestskom dome kultúry v Brezne.

13. novembra – Veľké koncertné štúdio Slovenského rozhlasu v Bratislave bolo dejiskom galavečera RTVS k 90. výročiu rozhlasového vysielania.

14. novembra – Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote sprístupnilo výstavu voskových figurín Zvláštni ľudia.

14. novembra – Galavečer k 60. výročiu televízneho vysielania na Slovensku sa uskutočnil v historickej budove Slovenského národného divadla v Bratislave.

14. novembra - Divadelný, filmový a dabingový herec, recitátor a pedagóg František Kovár sa dožil životného jubilea 70 rokov.

15. novembra – Začal sa v Bratislave Medzinárodný festival súčasného tanca a pohybového divadla Nu Dance Fest, ktorý okrem predstavení, workshopov a diskusií ponúkol i spájanie rôznych druhov umení s tancom.

18. novembra - Slávnostné otvorenie 52. ročníka Bratislavských hudobných slávností za účasti ministra kultúry SR Mareka Maďariča sa konalo v Koncertnej sieni Slovenskej filharmónie v Bratislave.

19. novembra – Švédsko-dánska heavy metalová skupina Amaranthe vystúpila v Majestic Music Club v Bratislave.

22. novembra - Slávnostné odovzdávanie Ceny Ľudovíta Fullu, ceny Trojruža 2016, diplomov Čestnej listiny IBBY a nominácie na Cenu H. Ch. Andersena 2016 sa uskutočnilo v komornom štúdiu Slovenského rozhlasu v Bratislave.

23. novembra - Známa interpretka ľudových piesní a šíriteľka slovenských tradícií, speváčka Darina Laščiaková sa dožila významného životného jubilea 85 rokov.

24. novembra – Verejná knižnica Jana Bocatia v Košiciach sprístupnila unikátnu zbierku porcelánových bábik, ktoré predstavujú slávne hrdinky romantickej literatúry.

25. novembra – Divadlo Malá scéna STU v Bratislave uviedlo premiéru rozprávky pre dospelých: Antoine de Saint-Exupéry: Malý princ.

26. novembra – Filmový režisér Dušan Trančík, ktorý patrí medzi najvýznamnejšie osobnosti slovenského hraného filmu, sa dožil 70 rokov.

28. novembra - Taliansky saxofonista a pesničkár Enzo Avitabile uzavrel svojím koncertom v bratislavskom Ateliéri Babylon Stredoeurópsky festival talianskeho filmu MittelCinemaFest.


DECEMBER 2016



2. decembra – Vianočnú atmosféru navodil vo Veľkom evanjelickom kostole v Bratislave koncert českej speváčky Lucie Bílej s názvom Bílé Vánoce Lucie Bílé.

3. decembra - Kaplnka Sedembolestnej Panny Márie v Piešťanoch bola dejiskom 10. ročníka medzinárodného festivalu adventnej a vianočnej piesne Vianočné impresie - Piešťany 2016.

5. decembra – Advent v múzeu znel názov výstavy, ktorú otvorili v Tribečskom múzeu v Topoľčanoch.

5. decembra - Hudobný skladateľ, dirigent a klavirista Igor Bázlik sa dožil 75 rokov.

6. decembra – Veľkorozmerný drevený betlehem je ozdobou výstavy s názvom Ľudový betlehem, ktorú otvorili v Horehronskom múzeu v Brezne.

8. decembra – Svetoznámy tenorista José Carreras koncertoval na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave.

Legendárny svetový španielsky operný spevák José Carreras počas koncertu v rámci svojho posledného svetového turné A Life in Music Tour v Bratislave 8. decembra 2016.
Foto: TASR - Jakub Kotian


9. decembra – Štátna opera v Banskej Bystrici uviedla premiéru operety Franz Lehár Zem úsmevov.

9. decembra – Cigánski diabli a Katarína Knechtová sa predstavili na jednom pódiu spolu so 100-členným Cigánskym orchestrom z maďarskej Budapešti na koncerte v športovej hale Angels v Košiciach

9. decembra - Spisovateľ, scenárista, básnik a publicista Dušan Mitana, ktorý je jedným z prvých autorov experimentátorskej a postmodernistickej prózy v slovenskej literatúre, sa dožil 70 rokov.

12. decembra – V priestoroch Dvorany Ministerstva kultúry SR v Bratislave sa uskutočnilo slávnostné vyhlásenie výsledkov súťaže Fénix – Kultúrna pamiatka roka 2015. Jej poslaním je podporovať zodpovedný prístup vlastníkov NKP a predstaviteľov miest a obcí k ochrane kultúrneho dedičstva Slovenska.