Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

V Modre sa pripravujú na Rok Ľudovíta Štúra

Rodný dom Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka v obci Uhrovec. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Osobnosťou, akou je Ľudovít Štúr sa môže pýšiť nielen mesto Modra, ale vzhľadom na jeho celonárodné pôsobenie i celé Slovensko.

Bratislava 29. októbra (TASR) - V roku 2015 si Slovensko pripomenie 200. výročie narodenia Ľudovíta Štúra.

„Naším spoločným cieľom je zabezpečiť dôstojné celoštátne oslavy a vyjadriť tak spoločné úsilie pri príprave a realizácii aktivít v rámci Roku Ľudovíta Štúra. V Modre sme si v utorok (28. 10.) pripomenuli 199. výročie narodenia Ľ. Štúra položením venca na jeho hrob a zapálením sviece. V nedeľu (16. 11.) slávnostne uvedieme publikáciu Prechádzka po modranskom cintoríne k hrobom všetkým štúrovských osobností tam pochovaných, ide o celofarebnú 150 stranovú publikáciu od autora Miroslava Šimka,“ priblížila riaditeľka Múzea Ľudovíta Štúra v Modre Viera Jančovičová.

Rok 2015 je vyhlásený za Rok Ľudovíta Štúra. Význam tohto výročia podčiarkuje aj jeho zaradenie do zoznamu výročí Organizácie spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO). „Modra bude významnou súčasťou celonárodných osláv, čo deklarovalo Ministerstvo kultúry SR a vedenie mesta už 16. septembra 2013, keď minister kultúry Marek Maďarič a primátorka Modry Hana Hlubocká podpísali Memorandum o spolupráci pri príprave a zabezpečení Roku Ľudovíta Štúra. Cieľom Memoranda je vyjadrenie spoločného úsilia pri zabezpečení dôstojných celoštátnych osláv 200. výročia narodenia Ľudovíta Štúra a pri príprave a realizácii aktivít v rámci Roka Ľudovíta Štúra,“ uviedla Božena Uherčíková z MsÚ v Modre.

Ako dodala, pre naplnenie týchto cieľov zriadilo vedenie mesta Modry začiatkom tohto roka pracovnú skupinu pre prípravu osláv 200. výročia narodenia Ľudovíta Štúra a vyzvalo všetkých záujemcov - školy, organizácie, inštitúcie, občianske združenia aj jednotlivcov, aby sa do nej zapojili. Úlohou pracovnej skupiny je pripraviť kalendár podujatí venovaných tomuto výročiu, aby sa Rok Ľudovíta Štúra stal celomestskou aktivitou, do ktorej sa zapojí čo najviac Modranov. Pracovná skupina je stále otvorená pre verejnosť.

Osobnosťou, akou je Ľudovít Štúr sa môže pýšiť nielen mesto Modra, ale vzhľadom na jeho celonárodné pôsobenie i celé Slovensko. Je jednou z najvýznamnejších osobností našich dejín, zakladateľ slovenského národného hnutia a jeho ideovým vodcom. Zasvätil slovenskému ľudu celý svoj život, dal slovenskému národu spisovný jazyk, stál na čele ozbrojeného boja slovenského národa počas Jari národov a úzko spolupracoval s politickými súputníkmi svojej doby. Jeho vplyv presiahol hranice Slovenska a ovplyvňoval i dianie v ostatných častiach Rakúsko-Uhorskej monarchie.

V budúcoročnom programe spomienkových osláv na Ľ. Štúra sú zahrnuté početné výstavy, publikácie, literárne, výtvarné a hudobné súťaže, semináre spojené s workshopmi a slávnostné akadémie v Bratislave, Martine, Levoči, Košiciach, Prešove, samozrejme aj v Modre a ďalších mestách.