Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Kultúra

Rok po požiari vstupuje Kino Lumiére do finálnej fázy rekonštrukcie

Na archívnej snímke z 22. mája 2020 návštevníci vchádzajú do kina Lumiére v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Požiar mal podľa SFÚ dosah aj na plánovanú rekonštrukciu. Tá má z Kina Lumiére vybudovať moderný priestor pre milovníkov filmového umenia a zvýšiť komfort jeho návštevníkov.

Bratislava 20. septembra (TASR) - Rok po požiari vstupuje Kino Lumiére v Bratislave do finálnej fázy rekonštrukcie, ktorá zvýši komfort návštevníkov. TASR o tom informovala Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

Hoci kino nebolo požiarom v digitalizačnom pracovisku SFÚ priamo zasiahnuté, rozsiahle dôsledky si vyžiadali náročné čistenie všetkých priestorov kina, projekčných technológií, vzduchotechnických rozvodov, stien, podláh aj kresiel v kinosálach. Požiar mal podľa SFÚ dosah aj na plánovanú rekonštrukciu. Tá má z Kina Lumiére vybudovať moderný priestor pre milovníkov filmového umenia a zvýšiť komfort jeho návštevníkov.

Podľa manažérky kina Zity Hosszúovej predstavuje rekonštrukcia dôležitú technologickú, energetickú i bezpečnostnú revitalizáciu objektu. "Jej predmetom je kompletná výmena elektriky a zrealizuje sa aj nová vzduchotechnika. Existujúci systém centralizovanej chladiacej sústavy vymení systém so samostatnými vzduchotechnickými jednotkami pre každú jednu kinosálu. Vďaka tejto zmene sa výrazne zlepší cirkulácia a kvalita vzduchu v jednotlivých sálach," vysvetľuje s tým, že súčasťou rekonštrukcie je aj výmena troch digitálnych projektorov, ktoré nezvratne poškodilo zamorenie požiarnymi splodinami. Z rovnakých dôvodov sa v kinosálach menia obklady stien, koberce a plátna. Sedačky zostávajú pôvodné - vyčistené a repasované.

Najviditeľnejšou zmenou pre divákov má byť úprava foyeru. "Kino bude viac v kontakte s kaviarňou vďaka novému presklenému prepojeniu s foyerom, čo priestoru dodá úplne novú dynamiku. Vo foyeri bude zároveň odstránený podhľad z roku 2011 a priznaný vysoký strop objektu. Zmení sa i pult predaja vstupeniek a vytvorí sa predajné miesto a zázemie predajne Klapka.sk, ktorá sa do kina presťahuje z Grösslingovej ulice," približuje Hosszúová.

Kompletná rekonštrukcia Kina Lumiére podľa zmluvy z marca 2023, uzatvorenej medzi SFÚ a zhotoviteľom stavby, bola v hodnote 1.661.867,12 eura. Počas realizácie sa zvýšila na 1.896.205,40 eura z dôvodu inflácie a doplnenia projektu o výťah, ktorým chce kino zabezpečiť prístup do kinosál v suteréne aj pre návštevníkov s obmedzenou mobilitou.

Podľa zmluvy so zhotoviteľom stavby má byť rekonštrukcia ukončená 29. septembra, pre otvorenie kina však bude rozhodujúca dĺžka kolaudačného konania. "Kaviareň by sme radi otvorili koncom októbra a veľmi dúfame a veríme v to, že štyri kinosály sprístupníme prvým návštevníkom ešte v predvianočnom čase. Slávnostné otvorenie a predstavenie kina filmárskej a odbornej verejnosti pripravíme neskôr," avizuje Peter Dubecký, generálny riaditeľ SFÚ. Prízvukuje, že najdôležitejšie je sprístupniť kino bežným divákom, ktorým chýba. Presný termín oznámia po správoplatnení kolaudačného rozhodnutia.