Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Rowlingová pripravuje encyklopédiu Harryho Pottera

Foto: TASR/AP

"Dlhý čas sľubujem encyklopédiu Harryho sveta a teraz som na nej začala pracovať," povedala spisovateľka.

Londýn 16. apríla (TASR) - Britská spisovateľka Joanne Rowlingová oznámila, že začala pracovať na encyklopédii Harryho Pottera. Zisky z predaja pripravovanej knihy plánuje venovať na charitu.

"Dlhý čas sľubujem encyklopédiu Harryho sveta a teraz som na nej začala pracovať. Predpokladám, že si to vyžiada veľa času," uviedla 46-ročná Rowlingová na svojej internetovej stránke, ktorú pravidelne sledujú milióny fanúšikov.

Spisovateľka to napísala v sekcii, kde reaguje na rôzne fámy a často kladené otázky čitateľov. Úryvky z chystanej encyklopédie už podľa nej možno nájsť na internetovej stránke pottermore.com.

Pred štyrmi rokmi Rowlingová zažalovala nezávislé americké vydavateľstvo, ktoré chcelo vydať potterovskú encyklopédiu. Autorka to považovala za pokus o "vykradnutie" svojho diela.

Rowlingová sa vďaka siedmim fantasy románom o čarodejníckom učňovi Harrym Potterovi stala najúspešnejšou spisovateľkou na svete. Celkovo sa predalo už viac ako 400 miliónov výtlačkov. Na ich základe vznikla aj mimoriadne úspešná séria ôsmich filmov.