Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Rozlúčka s Pliseckou bude v Nemecku, jej popol rozptýlia nad Ruskom

Legendárna ruská baletka Maja Plisecká, archívne foto Foto: TASR/AP

Maja Plisecká, jedna z najväčších baletiek 20. storočia, zomrela 2. mája v Berlíne na infarkt.

Moskva 4. mája (TASR) - Posledná rozlúčka so zosnulou ruskou primabalerínou Majou Pliseckou sa uskutoční v Nemecku v úzkom kruhu rodiny a priateľov, ale po kremácii bude popol v súlade s jej želaním rozptýlený nad Ruskom. Podľa agentúry TASS o tom dnes informoval generálny riaditeľ moskovského Veľkého divadla Vladimir Urin.

Urin spresnil, že s obsahom poslednej vôle legendárnej primabaleríny, ktorá obsahuje aj ustanovenia ohľadom pohrebu, ho oboznámil jej manžel, hudobný skladateľ Rodion Ščedrin.

Maja Plisecká, jedna z najväčších baletiek 20. storočia, zomrela 2. mája v Berlíne na infarkt. Narodila sa 20. novembra 1925 v židovskej rodine v Moskve. Vo veku 18 rokov sa stala členkou baletu Veľkého divadla, kde sa čoskoro stala hlavnou sólistkou a neskôr ju sovietska vláda vyhlásila za primabalerínu.

V roku 1947 stvárnila Plisecká v Labuťom jazere Odíliu-Odettu, ktorá sa stala jednou z jej najuznávanejších postáv. Ďalšou jej legendárnou postavou bola napríklad Aurora v Čajkovského Spiacej krásavici.

Počas svojej kariéry získala množstvo významných ocenení vrátane francúzskeho Radu Čestnej légie. Svoju umeleckú kariéru ukončila v roku 1992, potom pracovala ako riaditeľka baletu, jeho učiteľka a choreografka, a sprevádzala manžela na jeho turné.

Milovníci jej umenia a umelci Veľkého divadla si uctili jej pamiatku pred nedeľňajším predstavením minútou ticha. Veľké divadlo na november pripravuje predstavenie, ktorým vzdá hold jej výnimočnému talentu, ako aj program podujatí venovaných tejto primabaleríne.

Ruskí politici - medzi nimi aj prezident Vladimir Putin - kultúrna obec a cirkevní hodnostári vyjadrili sústrasť príbuzným, priateľom a obdivovateľom Pliseckej. Michail Baryšnikov, ďalšia významná osobnosť ruského baletu, označil Maju Pliseckú za "jednu z najnádhernejších a najgracióznejším balerín našich čias".

Primabalerína Marijinského divadla v Petrohrade Diana Višňovová uviedla, že s "Pliseckou sa skončila epocha veľkého baletu".