Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Kultúra

RTVS odvysiela dokumentárne cykly Tváre orchestra a Otvorení umeniu

Slovenská filharmónia a Slovenský filharmonický zbor, archívne foto. Foto: Slovenská filharmónia/Ján Lukáš

Nový desaťdielny dokumentárny seriál Otvorení umeniu sa bude venovať umeniu v zbierkach jubilujúcej Slovenskej národnej galérie.

Bratislava 14. apríla (TASR) – Dva nové dokumentárne cykly chystá pre divákov RTVS od 16. apríla. Symfonické orchestre, pôsobiace na Slovensku a tiež hudobníkov, ktorí tieto telesá tvoria, predstaví v cykle Tváre orchestra. Umeniu v zbierkach Slovenskej národnej galérie (SNG) venovala verejnoprávna televízia cyklus Otvorení umeniu. "So slovenskými hudobníkmi sa diváci budú zoznamovať počas siedmich nedieľ vždy o 11.30 h na Dvojke a umelecké zbierky budú predstavené v desiatich epizódach rovnako v nedele o 16.30 h na Dvojke," informuje RTVS.

Hudobný dokumentárny cyklus Tváre orchestra odštartuje v nedeľu 16. apríla dokumentom o Slovenskej filharmónii. Následne budú predstavené Štátny komorný orchester Žilina, Štátna filharmónia Košice, Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Štátna opera Banská Bystrica, Štátne divadlo Košice a Slovenské národné divadlo. Tvorcovia cyklu krátkych dokumentárnych filmov chcú priblížiť divákovi prácu orchestra, umelcov, interpretov a hudobníkov a zároveň odbúrať mýty a predstaviť ich ako ľudské bytosti, otcov, mamy.

"Zámerom je tiež vzdelávanie divákov, aby pochopili, v čom sa jednotlivé orchestre líšia a v čom spočíva ich každodenná práca," dodávajú tvorcovia s tým, že ponúknu pohľad nie z publika, ale naopak, zo zákulisia, z "kuchyne" orchestrov - zo šatní, skúšok, domácich nácvikov.

Nový desaťdielny dokumentárny seriál Otvorení umeniu sa bude venovať umeniu v zbierkach jubilujúcej SNG. Úvodná epizóda ponúkne divákom aj pohľad do znovuotvorenej galérie, ktorá v tomto roku oslávi 75. výročie svojho otvorenia.

"Cyklus hovorí o často využívaných symboloch, obľúbených motívoch jednotlivých umeleckých smerov, alegóriách a v neposlednom rade o emóciách. Výpovede autorov umeleckých diel získavajú konkrétny a individuálny význam ich vnímaním, či už v historickom kontexte alebo v závislosti od samotného nastavenia návštevníka galérie," približujú tvorcovia epizódy dokumentárneho cyklu Otvorení umeniu, ktoré prinesú príbehy umeleckých diel a ich autorov, ale aj známych či menej známych osobností SNG.