Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

RTVS predstaví Jánošíka vo všetkých filmových podobách

Juraj Jánošík Foto: TASR/Pavol Ďurčo

V predvečer výročia v stredu 24. januára uvedie Jednotka o 20.30 h dve časti historickej fresky Paľa Bielika Jánošík a postupne i ďalšie filmy o chýrnom zbojníkovi.

Bratislava 23. januára (TASR) – Jednu z najznámejších a mýtmi opradených postáv slovenských dejín – Jánošíka predstaví RTVS pri príležitosti 330. výročia jeho narodenia vo všetkých jeho filmových podobách. TASR o tom informovala hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.

V predvečer výročia v stredu 24. januára uvedie Jednotka o 20.30 h dve časti historickej fresky Paľa Bielika Jánošík. Projekt vznikol v rokoch 1962-1963. Dvojka o 22.40 h odvysiela dokument Slovenské kino: Jánošík-vykrádaný superhrdina. Jeho tvorcovia sa sústredili nielen na jeho rôzne filmové interpretácie, ale aj na širšie súvislosti.

Dvojka vo štvrtok 25. januára, teda v deň 330. výročia jeho narodenia, zaradila do programu o 15.10 h dokument o histórii zrodu a význame prvého slovenského hraného nemého filmu Jánošík 21 natočeného v roku 1921. V nej režisér Ivan Rumanovský hovorí o jeho reštaurovaní v 70. rokoch, kedy sa jedna z jeho poškodených kópií dostala na Slovensko z Ameriky. Jej rekonštrukcia trvala päť rokov, pričom sa v nej skombinovali časti americkej a slovenskej verzie. Zo  slovenskej sa však podarilo nájsť iba zlomky. Rekonštrukciu filmu uvedie RTVS pod rovnomenným názvom Jánošík 21 o 20.10 h na Dvojke.

O 21.15 h si diváci môžu pozrieť animovaný film Viktora Kubala, ktorý približuje jánošíkovskú tradíciu s neodmysliteľným humorom. Zbojník Jurko je prvým slovenským dlhometrážnym animovaným filmom, ktorý bol ocenený na mnohých filmových festivaloch doma i v zahraničí.