Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

RTVS nakrúca v Trnave rozprávku Zázračný nos

Snímka z natáčania rozprávky Zázračný nos RTVS na historickom Námestí sv. Mikuláša v Trnave v utorok 26. júla 2016. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Okrem Trnavčanov, ktorí sa premenili na ľudí na trhu, dôležitú úlohu zohráva trnavské historické združenie Hector.

Trnava 26. júla (TASR) – Režisér Stanislav Párnický nakrúca aktuálne v Trnave televíznu rozprávku Zázračný nos. Štáb s hercami a asi 150-členným komparzom sa usídlil na Námestí sv. Mikuláša, ktoré sa premenilo na dobové jarmočisko. V hlavných postavách vystupujú mladí herci Kristína Kanátová a Vladimír Plevčík, zo známych mien sa v rozprávke objavia napríklad Iva Janžurová, Miroslav Noga, Pavol Višňovský, Ján Dobrík, Anna Šišková, Kamil Mikulčík, Mária Breinerová, Štefan Kožka a ďalší.

"Je to taká cestovateľská rozprávka, Trnava nie je jediným exteriérom, kde nakrúcame," povedal dnes pre TASR výkonný producent Palo Janík. Filmári boli už aj na zámku v neďalekých Smoleniciach, v Buchloviciach, Buchlove, na Pajštúne a iných miestach. "Trnavské Námestie sv. Mikuláša sme si vybrali ako kulisu z dôvodu, že budovy zapadajú do rámca obdobia baroka, kedy sa dej odohráva. Má tú výhodu, že nie je zabutikované, s čím sme sa stretli v mnohých mestách," uviedol Janík.
Snímka z natáčania rozprávky Zázračný nos RTVS na historickom Námestí sv. Mikuláša v Trnave v utorok 26. júla 2016.
Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Filmári budú v práci pokračovať v Trnave pravdepodobne ešte v utorok 27. júla. Okrem Trnavčanov, ktorí sa premenili na ľudí na trhu, dôležitú úlohu zohráva trnavské historické združenie Hector, ktoré má bohaté skúsenosti s usporadúvaním rôznych dobových jarmokov, bitiek a iných udalostí s historickým zameraním. Organizuje aj tri najväčšie historické festivaly na Slovensku – Rotenstein a Festival stredovekého života na hrade Červený Kameň a Stredovek pod hradbami v Trnave. "Bez nich by sme ani dnešné zábery nedali," konštatoval výkonný producent. Združenie dodalo jarmočné stany, dobových remeselníkov, výzbroj, domáce zvieratá i kone.

OBRAZOM: Nakrúcanie rozprávky Zázračný nos v Trnave


RTVS bude vysielať koprodukčnú rozprávku Zázračný nos na Vianoce, v rovnakom čase to plánuje i Česká televízia. Autorkou námetu je Zuzana Kolmosová, spolu s ňou na scenári pracovala Naďa Uličná. Dramaturgiu má Dana Garguláková. Kameramanom je Ivan Finta, producentom Peter Neveďal z Filmpark production.