Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

RTVS v stredu uvedie dokument a diskusiu o Jozefovi Gabčíkovi

Jozef Gabčík, archívna snímka. Foto: TASR/wikipedia

Budúci týždeň, v stredu 3. apríla, odvysiela RTVS dokument a diskusiu venovanú ďalšiemu kandidátovi na titul Najväčší Slovák Antonovi Srholcovi.

Bratislava 26. marca (TASR) - Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) v stredu (27. 3.) o 21.15 na Jednotke uvedie dokument a diskusiu o Jozefovi Gabčíkovi, ktorý sa zúčastnil operácie Antropoid - atentátu na Reinharda Heydricha. TASR o tom informovala PR manažérka RTVS Silvia Turnerová.

"Antropoid bola samovražedná misia, šanca na prežitie bola nulová a Gabčík to vedel. Ale jeho pevné rozhodnutie bolo ísť stále vpred a obetovať aj svoj život," povedal o Gabčíkovi Vladmír Strmeň, jeho obhajca v ankete Najväčší Slovák.

Diváci prostredníctvom dokumentu navštívia miesta, ktoré sa spájajú so životom Gabčíka a najmä operáciou Antropoid: pravoslávny chrám Cyrila a Metoda v Prahe, kde počas posledného boja prišiel Gabčík o život, rezidenciu Heydricha v Panenských Březanoch, ale aj rodný dom Gabčíka v dedinke Poluvsie, ktorá je dnes súčasťou Rajeckých Teplíc.

Po dokumente bude nasledovať diskusia, ktorú bude moderovať Štefan Chrappa. Spolu s Vladimírom Strmeňom budú o Gabčíkovi a operácii Antropoid diskutovať aj historici Marek Syrný a Miloslav Čaplovič.

Budúci týždeň, v stredu 3. apríla, odvysiela RTVS dokument a diskusiu venovanú ďalšiemu kandidátovi na titul Najväčší Slovák Antonovi Srholcovi. Jeho obhajcom bude Róbert Bezák.