Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

RTVS vo štvrtok prinesie sériu programov o Cyrilovi a Metodovi

Ilustračný snímok. Foto: TASR - Michal Svítok

Večer o 21.50 h tiež Jednotka odvysiela koprodukčný film Cyril a Metod - Apoštoli Slovanov. Dvojka zas uvedie trojdielnu dokumentárnu sériu o živote a pôsobení solúnskych bratov.

Bratislava 3. júla (TASR) - V súvislosti so štvrtkovým (5.7.) sviatkom Cyrila a Metoda pripravila verejnoprávna televízia a rozhlas sériu dokumentov a rozhovorov o živote solúnskych bratov. Televízia tiež prinesie priamy prenos zo slávnostnej bohoslužby z národnej Cyrilo-metodskej púte, ako aj naživo benefičný koncert Večer ľudí dobrej vôle z Nitry. TASR o tom informoval jej PR manažér Juraj Kačo.

Večer o 21.50 h tiež Jednotka odvysiela koprodukčný film Cyril a Metod - Apoštoli Slovanov. Dvojka zas uvedie trojdielnu dokumentárnu sériu o živote a pôsobení solúnskych bratov. Divákov čakajú aj historická dráma Knieža alebo hraný dokumentárny film Povesť o Cyrilovi a Metodovi.

Sviatok Cyrila a Metoda je zároveň aj Dňom zahraničných Slovákov, preto verejnoprávna televízia prinesie sériu dokumentov o Slovákoch v zahraničí.

Tematické vysielanie plánuje aj rozhlas. Rádio Regina predstaví premiéru rozprávkovej povesti Biela skala. Ďalšiu premiéru prinesú Rádio Regina Západ a Východ po 16.00 h, keď odvysielajú fíčer "Cerkov story alebo Príbeh jednej cirkvi". Rádio Slovensko zas odvysiela rozhovor s gréckokatolíckym kňazom Andrejom Škovierom, ktorý sa venuje postaveniu a poslaniu východných katolíckych cirkví a ekumenickej teológii.

Poslucháči Rádia Devín si môžu vypočuť rozhlasové pásmo "Pošliapané sny" o katolíckom spisovateľovi Francoisovi Mauriacovi alebo dokumentárne pásmo Jozefa Lenharta "Tí, čo nám priniesli písmo". Následne sa Táňa Kusá vyberie na miesto posledného odpočinku Cyrila a bude pátrať po okolnostiach, prečo sa doteraz nepodarilo nájsť Metodov hrob.